Politikai földrengés Észak-Macedóniában: kettős győzelmet aratott a nacionalista ellenzék

A Budapesten menedékjogot kapott volt kormányfő, Nikola Gruevszki által korábban irányított nacionalista VMRO-DPMNE nevű párt lett a parlamenti választások relatív győztese Észak-Macedóniában. A párt jelöltje fölényesen nyerte meg az elnökválasztást is, sőt, még az albán kisebbség körében is jól szerepelt az a párt, amely a VMRO-DPMNE-vel tervez szövetséget. Így szinte biztos, hogy a jobboldal kerülhet hatalomra Szkopjéban.

A jobboldali-konzervatív VMRO-DPMNE párt elnökjelöltje, a hetvenéves Gordana Sziljanovszka-Davkova lett az egyértelmű győztese az észak-macedón elnökválasztásnak. A parlamenti választáson a VMRO-DPMNE 58 mandátumot szerzett a szavazatok 42 százalékával, míg az eddig kormányzó szociáldemokraták (SDMS) 18, a DUI 19, a VLEN 13, a Baloldal és a ZNAM pedig 6-6 mandátumot kapott.

Az eddig kormányzó szocdemek vezére, Dimitar Kovacsevszki elismerte a vereségüket, és lemondott a pártelnöki tisztségéről. A VMRO-DPMNE-t Magyarországon Nikola Gruevszki miatt ismerhetik, aki 2016-ban bukott meg a kormányával, és később menedékjogot kapott Magyarországon. A párt 2020-ban elvette Gruevszki tiszteletbeli pártelnöki címét, de ő lelkendezve üdvözölte a párt győzelmét.

A szocdemek és a DUI jelentős vereséget szenvedtek, míg a VLEN váratlan sikert ért el az albán lakosság körében. A DUI bojkottot hirdetett az elnökválasztás második fordulójára, ami összezavarhatta az albán szavazókat, és hozzájárulhatott Sziljanovszka-Davkova győzelméhez, aki a szavazatok 65 százalékát szerezte meg.

A VMRO-DPMNE pártelnöke, Hrisztijan Mickoszki a korrupció elleni harcot és a kormányzati működés reformját hirdette a választási kampányban. A párt győzelme feszültebbé teheti Észak-Macedónia viszonyát Görögországgal és Bulgáriával, mivel a VMRO-DPMNE nem szereti használni az ország hivatalos nevét. Az EU-csatlakozás pedig továbbra is bizonytalan a régióban.