Kormányzati döntés: Többletforrás a szúnyogirtásra

A magyar kormány átcsoportosítja a költségvetési forrásokat, hogy fedezze az idei szúnyoggyérítési programhoz szükséges többletköltségeket. A pénzügyminiszter, Varga Mihály és a belügyminiszter, Pintér Sándor felelnek az 1,84 milliárd forintos plusz forrás biztosításáért, amelyet Orbán Viktor kormányfő utasítására kell azonnal rendelkezésre bocsátaniuk.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett információk alapján a kormány egyetértett azzal, hogy a 2024-es országos szúnyoggyérítési programhoz szükséges többletforrásokat a központi költségvetés terhére biztosítsa. Ezen felül felkérték a pénzügyminisztert, hogy a belügyminiszter bevonásával gondoskodjon a szükséges 1,84 milliárd forint többletforrásról, amely a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának javára kerül majd.

A szúnyogirtás kiemelt jelentőségűvé vált, mivel Magyarországon hosszabb lett a szúnyogszezon a korábbi évekhez képest, ami új betegségek megjelenésével járhat. Az inváziós szúnyogfajok, mint a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog már februárban kikelnek, az ázsiai tigrisszúnyog pedig október végéig aktív lehet.

A szúnyogok elszaporodásának hátterében több tényező áll, többek között az enyhe telek, az esővízgyűjtők, a gumiabroncsok és a temperált környezetű üvegházak, valamint áruházi dísznövényosztályok, amelyek ideális telelőhelyet biztosítanak az inváziós fajoknak.

Európában már megjelentek azok a szúnyogfajok is, amelyek trópusi betegségeket, mint a malária vagy a dengue-láz terjeszthetnek. A kutatók szerint a következő évtizedben a klímaváltozás miatt eddig nem fertőzött területeken is fel kell készülni ezekre a betegségekre. A melegebb és párásabb klímát kedvelő szúnyogok a globális felmelegedés következtében egyre több élőhelyet találnak szerte a világban, így a dengue-láz vagy a malária Észak-Európa, Ázsia, Amerika és Ausztrália eddig nem érintett részeire is eljuthat.

A központi szúnyoggyérítés már április 16-án elindult, ezt évek óta a katasztrófavédelem irányítja. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) megfigyelései szerint a lakosság is tehet a szúnyogok ellen, például azzal, hogy megfelelően kezeli az esővízgyűjtőket és a gumiabroncsokat, valamint figyel az üvegházak és dísznövényosztályok környezetére.

Időközben kiderült, hogy a kormány döntött az EcoSolifer Heterojunction Korlátolt Felelősségű Társaság „felszámolás alatt” egységesített eljárásrend szerinti megszüntetéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről. A rendelet a csornai napelemgyár felszámolási eljárását stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárássá minősíti, és a döntés pénteken lépett hatályba.