A Fico elleni merénylet és a kommentkultúra

Elszabadultak az indulatok a kommentszekciókban a Robert Fico szlovák kormányfő elleni nyitrabányai merénylet híreinek közzététele után. A Telex szerkesztőségének tagjai a hozzászólásokat moderálták, melyek között voltak elborzadt és örömteli reakciók is. Politikai reakcióként Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint át kell gondolni a gyűlöletkeltő kommentelés jogi szankcionálását.

Guld Ádám kommunikáció- és médiakutató szerint a kommentszekciók sosem voltak idilli helyek, de a koronavírus-járvány idején érezhető volt egy fokozatváltás. A járvány alatt az életünk az online térbe kényszerült, ami fokozott frusztrációt és bizonytalanságot okozott az emberekben. Ez a feszültség és a negatív érzések verbális és agresszív kiadásához vezethetnek a közösségi médiában. A járvány után is több válság, mint az energiaválság vagy a gazdasági krízis, csak rontottak a helyzeten. Guld szerint az emberek idegrendszere túlfeszített, ami szélsőséges megnyilvánulásokhoz vezethet a közösségi médiában.

Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója szerint az internet és a közösségi média mindig is a gyűlöletbeszéd melegágya volt. Az online térben hiányzik a fizikai jelenlét kontrolláló funkciója, ami a való életben megvan. Az online térben az emberek gyakran engedhetik meg maguknak, hogy durva üzeneteket küldjenek, mert úgy érzik, nincs következménye. Guld Ádám szerint ez téves gondolat, mivel a jog és az online felületek szabályai és szankciói is foglalkoznak ezzel a problémával.

A politikai erőszakot nem mindenki érzi egyértelmű normasértésnek. Krekó Péter szerint a politikai polarizáció miatt egyesek nem ítélik el a politikai erőszakot. Az Egyesült Államokban növekszik a politikai erőszak, de Európában és Magyarországon nem tapasztalható ez a tendencia. Krekó szerint a közösségi média előtti időkben is voltak politikai bűncselekmények, de ezek általában nem vezettek tettekhez.

A merényletről szóló hírekhez érkező kommentek száma néha elérte a 800-at is, és bár a felhasználók különbözőképpen fogalmazták meg véleményüket, a hangnem hasonló volt. Guld Ádám szerint ez a raidjelenség vagy kommentháború akkor alakul ki, ha valami extrém esemény történik. A közösségi média elsődleges célja az emberek összekötése lenne, de gyakran inkább a konfliktusok színtere lesz.

A merénylet gyanúsítottja egy 71 éves író, Juraj Cintula, aki büszke arra, amit tett. A helyszínen a Telex tudósítói négy-öt lövést és sikításokat hallottak a szemtanúk szerint. A szlovák miniszterelnök azóta túl van az életveszélyen, és újra kommunikál.