A gyorshajtási bírságok kijátszásának módszerei

Sokan használnak ki egy rendszerhibát, hogy ne kelljen kifizetniük a gyorshajtásért kiszabott bírság teljes összegét.

Az elmúlt öt évben a gyorshajtások miatt kiszabott bírságok összege elérte a 112 milliárd forintot, de ebből több mint 24 milliárd forintot nem fizettek be a megbüntetett járművezetők és üzembentartók. A Vezess által az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kikért adatok alapján kiderült, hogy az autósok milyen trükköket alkalmaznak a bírságok megfizetésének elkerülése érdekében.

Egy gyakori módszer, hogy az érintettek csak a bírság egy részét utalják át. Például egy 30 ezer forintos bírságból csak 25 100 forintot fizetnek be, mivel a fennmaradó 4900 forint behajtására nincs jogszabályi lehetőség. A rendőrség szerint ez a részleges összegfizetés nem minősül szabálytalannak, így a befizetett összeget nem lehet visszautalni, továbbá a helyszíni bírságot vagy pénzbírságot nem lehet elzárásra átváltoztatni, és a fennmaradó összeg végrehajtása elévül.

A Vezess megkereste a Belügyminisztériumot és a Pénzügyminisztériumot is, hogy megtudja, miért lehetséges ez a gyakorlat, de választ egyelőre nem kaptak. A rendőrség sem tudta megmondani, hogy 2023-ban hány esetben fordult elő az összeg részbeni teljesítése.

Ezenkívül más módszerek is léteznek a bírságok kijátszására. A hvg.hu korábban beszámolt arról, hogy az objektív felelősség elve alapján kiszabott bírságok esetén előfordul, hogy a járművet egy nagyobb bírság után egy úgynevezett „dobós cég” nevére íratják át.

: Vezess, "Ezzel a módszerrel ússzák meg egyesek, hogy kifizessék a teljes gyorshajtási bírságukat"