Kórházigazgatók továbbképzése a Rendőrségi Oktatási Központban

A Népszava értesülései szerint a leendő kórházi vezetőknek a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban kell részt venniük egy harminc napos bentlakásos továbbképzésen.

A továbbképzés június 17-én kezdődik, és olyan vezetői kompetenciákat foglal magában, amelyek a kórházi munka hatékony ellátásához szükségesek. Az érintett kórházi vezetőknek, akik a tavaly év végén felmentett főigazgatók helyére léphetnek, a remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára kell bevonulniuk. Az intézmény az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) irányítása alatt áll, és többek között az utcai rendőrjárőrök, erdészeti szakemberek, halászati és mezőőrök, valamint hivatásos vadászok képzését is végzi.

A Belügyminisztérium megerősítette, hogy a képzés elméleti ismeretek átadását és vezetői kompetenciafejlesztést fog tartalmazni. A képzésre kevesebb mint egy tucatnyi jelöltet várnak, akik a székesfehérvári, miskolci, Veszprém megyei, nyíregyházi, szolnoki, dunaújvárosi kórházak, valamint a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatói posztjaira kerülhetnek.

A kórházigazgatók cseréje Pintér Sándor belügyminiszter döntése nyomán történt, aki 24 kórházigazgató megbízatását vonta vissza. Néhányukat azért, mert betöltötték a 65. életévüket, másokat érdemeik elismerése mellett, de voltak olyanok is, akikkel a minisztérium nem volt elégedett. Az intézményvezetői felmentésekkel egyik napról a másikra mintegy 25-26 kórház maradt főigazgató nélkül.

A Belügyminisztérium a Népszava megkeresésére közölte, hogy egy „személyes jelenlétet igénylő továbbképzést” indítanak a leendő kórházigazgatóknak, amely alapvetően két részből – elméleti ismeret átadásból, illetve vezetői kompetenciafejlesztő tréningből – áll. A főigazgató-jelöltek kiválasztása az idei évtől kezdődően egy komplex vezető-kiválasztási rendszer alapján történik, ennek része a személyes jelenlétet igénylő továbbképzés is.