A kórházi gyógyszerellátás átalakítása: Aggodalmak és tervek

A Belügyminisztérium 2025-től tervezi a kórházi gyógyszerellátás rendszerének átalakítását, ami egy 200 milliárd forintos piac újraosztását jelentheti. A szakmai szervezetek szerint a változások sérthetik a verseny- és betegjogokat, valamint a betegbiztonságot is.

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára ismertette a kórházi gyógyszerellátás átalakításának terveit. Az Index cikke szerint a szakmai szervezetek aggályait fejezték ki az átalakítással kapcsolatban, melynek előkészítése során nem történt meg az előzetes szakmai egyeztetés, és a változásokat alátámasztó pontos számítások sem voltak ismertek.

A jelenlegi kiadási struktúrában a gyógyszerköltségek aránya csökken, mivel a dolgozók bértámogatása jelentősen emelkedett. A Belügyminisztérium elemzései rámutattak, hogy a kórházi betegek gyógyszerelésével kapcsolatos adatok gyűjtése nem megfelelő, ezért szükség van az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatásokkal kapcsolatos jogszabályok megalkotására.

A kórházi gyógyszerészek számának emelkedése ellenére a humánerőforrás eloszlása országszerte egyenlőtlen. A tervezett szabályrendszer a logisztikai feladatokra, az egyedi gyógyszerelésre, az informatikai háttér megteremtésére helyezi a hangsúlyt.

A lakossági vényforgalmú gyógyszerforgalom 56 milliárd forintot tesz ki, és ez az összeg dinamikusan növekszik. A gyógyszerhiányok kezelésére is fókuszál a tervezett rendszer, amelynek célja, hogy logisztikai szolgáltatást nyújtson a kórházi patikák számára.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a kórházi gyógyszerellátás kiszervezése monopóliumot teremthet, és a robotika bevezetése drágíthatja a működést. A gyógyszer-nagykereskedelem átalakulása is várható, és a kiszervezés célja továbbra is tisztázatlan.

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke szerint a gyógyszer-nagykereskedők az elmúlt tíz évben 20 milliárd forintot fektettek be az elvárásoknak való megfelelés érdekében. A kórházi kintlévőségek növekedése jelentős pénzügyi terhet ró a nagykereskedőkre, és az új rendszer bevezetése további milliárdos költségeket jelenthet számukra.

A piaci átrendeződésre való felkészülés mellett a gyógyszer-nagykereskedők aggodalmát fejezi ki az is, hogy a kiszervezés következtében kiszorulhatnak a piacról, és a gyógyszertárak gazdasági stabilitása is csökkenhet.