Cáfol a Belügyminisztérium: marad a gyakorlati testnevelés és új képzés a kórházigazgatóknak

A Belügyminisztérium határozottan cáfolta a sajtóban megjelent híreket, miszerint az elméleti képzés felváltaná a gyakorlati testnevelés órákat. Kijelentették, hogy a kerettantervben szereplő elméleti rész kizárólag azokra vonatkozik, akik érettségi vizsgát tesznek a tantárgyból. Emellett a tárca válaszolt a kórházi vezetők rendőrakadémián történő képzésével kapcsolatos kérdésekre is.

A Belügyminisztérium kedden reagált a Népszavában és a Blikkben megjelent, téves információkra, hangsúlyozva, hogy a testnevelés tantárgy kerettantervében szereplő elméleti ismereti rész nem helyettesíti a gyakorlati oktatást, hanem kiegészíti azt, és csak az érettségiző diákokra vonatkozik.

A lapban korábban megjelent, hogy a tornatermek hiánya miatt néhány iskolában elméleti oktatásra kerülne sor a gyakorlati órák helyett, de a tárca ezt határozottan cáfolta, és kijelentette, hogy senkinek sem javasolták, hogy gyakorlati oktatás helyett elméleti testnevelésórát tartson.

A Belügyminisztérium közleményében kiemelte, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében már 44 tornatermet adtak át az I. és II. ütemben, és további 45 létesítmény előkészítő munkálatai is folyamatban vannak, amelyek a III. ütem részét képezik.

A közlemény szerint, ha egy iskola nem rendelkezik saját tornateremmel, akkor a tankerületek más köznevelési intézményekben, vagy az önkormányzatok sportlétesítményeiben, a tankerület költségvetésének terhére biztosítják a testnevelésórák megtartását, így garantálva, hogy minden diák számára megoldott legyen a testnevelés oktatása.

A Belügyminisztérium válaszolt a kórházi vezetők képzésével kapcsolatos kérdésekre is. Tavaly decemberben körülbelül két tucat kórházvezetőt menesztett a belügyminiszter és a megbízott Országos Kórházi Főigazgató. Az érintettek között volt két országos intézet vezetője, 7 megyei és 15 városi kórház igazgatója. Az új jelölteknek különleges képzésben kell részt venniük a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiáján, amelyet az ORFK irányít.

A képzés egy komplex vezető-kiválasztás rendszer keretén belül valósul meg, ahol a jelöltek a meglevő állami szakmai végzettségükre épülő, a vezetői beosztáshoz szükséges kompetenciákkal összefüggésben szereznek ismereteket. A továbbképzés az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, továbbá a Debreceni Egyetem együttműködésében valósul meg, és 2024. június 17. és 2024. július 12. között zajlik, 20 munkanapon át, 60 tanóra elméleti képzést és 72 tanóra vezetői kompetenciafejlesztő tréninget tartalmaz.

A képzés helyszíne a Rendészeti Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztály remeteszőlősi telephelye, amely nyilvántartásba vett felnőttképzési intézmény. A képzésen részt vevő jelöltek számára szállás biztosított, melynek igénybevétele nem kötelező.