A szándék nem meglepő, annál inkább, hiszen a németek szerint tarthatatlan, ami a menekülthullám során a német lakosságra várt. Félelem, erőszak, bűnözés és soha nem látott széthúzás lett az egységes ország sorsa, mely mára tarthatatlan méreteket öltött.

Így a Bild "Németország, van egy problémánk" címmel kiáltványban fogalmazta meg mindazt, amit elvárnak a bevándorlóktól.

Világunk káoszban van, mi pedig ennek kellős közepén vagyunk. A Hamász Izrael elleni terrortámadása óta a gyűlölet új dimenzióját tapasztaljuk hazánkban – értékeink, demokrácia és Németország ellen.
Az elmúlt napokból kiderül, mi pezseg és forr társadalmunkban régóta: Hazánkban sokan ellenzik életmódunkat. Emberek, akik az ártatlan civilek meggyilkolását ünneplik.
Akik arra tanítják a gyerekeiket, hogy gyűlöljenek másokat, mert "hitetlenek".
Akik meg akarják tiltani a nőknek a szoknya vagy nadrág viselését. Akik megvetik az alaptörvényt és inkább radikális prédikátorokra hallgatnak. Kihasználják a toleranciát, mert más társadalmat akarnak.
Ezt nem szabad elfogadnunk! Ez nem folytatódhat!
Németországnak most NEM-et kell mondania! Az antiszemitizmusra, a mizantrópiára és mindazokra, akik nemet mondanak nekünk.
Mert oly csodálatos és átölelő hazánkban MINDEN ember méltósága sérthetetlen: Mindegy, milyen színű a haja, milyen nyelven beszél, miben hisz. Ezt meg kell védenünk!
Ha most megbotlunk, elesünk.

- írják a bevezetőjükben.

Az ötven pontból álló kiáltvány szerint így nézne ki az ideális ország és a nagyvilág:

"Egyfajta házirend, vezérgondolat arra, hogy mi tartja össze szabad társadalmunkat. A szöveg minden Németországban élő embernek szól."

Mert: Soha többé most!

1. Mindenkire, aki Németországban él, az Alaptörvény 1. cikke vonatkozik: "Az ember méltósága sérthetetlen."

2. Számunkra nincsenek hitetlenek! Mindenki abban hihet, amiben akar – még a Mikulásban is.

3. Bárki, aki alkotmányunkat és jogrendszerünket nem kötelező érvényű ajánlások gyűjteményének tekinti, a lehető leghamarabb hagyja el Németországot.

4. Aki tartósan itt akar élni, annak meg kell tanulnia németül. Csak akkor értjük meg egymást, ha ugyanazt a nyelvet beszéljük.

5. Németországban mindenki békésen demonstrálhat a meggyőződéséért. A szólásszabadság nem foglalja magában az emberek fenyegetését, bántalmazását, kövekkel dobálást, autók égetését vagy a gyilkosok ünneplését.

6. Nem viselünk maszkot vagy fátylat; egymás arcába nézünk (hacsak nem karnevál van vagy Covid járvány).

7. A tisztelet és a jótékonyság tartja fenn szabad társadalmunkat.

8. Történelmünk legsötétebb fejezetének hátterében Izrael biztonsága német nemzeti érdek! Ez azt jelenti: A zsidó nép biztonságáért való kiállás nem alku tárgya. Az izraeli politika bírálata természetesen megengedett.

9. Azt mondjuk, kérem és köszönöm.

10. Szívesen fogunk kezet üdvözlésképpen vagy búcsúzóul.

11. A rendőrséget "barátnak és segítőnek" tekintjük, nem pedig elnyomó erőnek vagy ellenségnek.

12. Sok német eszik sertéshúst. Persze nem mindenki. Apropó: 10 millió vegetáriánusunk vagy vegánunk van, mert a szabadság is a gyomron keresztül lehetséges.

13. Az állam az erőszak monopóliumával rendelkezik. Az államilag kijelölt ügynökségeken kívül senkinek nincs joga erőszakot alkalmazni emberek vagy dolgok ellen.

14. Elfogadjuk, hogy szabadon választott Országgyűlésünk határozza meg együttélésünk szabályait, amelyeket független bíróságok ellenőrizhetnek.

15. A férfiak szerethetik a férfiakat és a nők a nőket. Akinek ezzel gondja van, az maga a baj. Szeress és engedj szeretni!

16. Még ha valaki nem érzi magát sem férfinak, sem nőnek, nem üldözik vagy büntetik. Hazánkban az állampolgárok szabadon gondolkodhatnak és akár furcsán is élhetnek.

17. A szociális szolgáltatásokat nem munkaadónak tekintjük, hanem olyan intézménynek, amely segíti az anyagi rászorulókat, a munkaképteleneket. Nem kötelességük azokat az embereket kiszolgálni, akik nem akarnak dolgozni.

18. Tiszteljük az igazságszolgáltatást, mert előítélet nélkül dönt.

19. A nők bikinit vagy fürdőruhát viselnek az úszómedencében. És ha valaki meztelenül szeretne úszni a Balti-tengerben – az sem baj!

20. A nők és a férfiak minden tekintetben egyenlőek.

21. Egyenlőség a munkadíjban is (ezért még tennünk kell)!

22. Ellentmondásosan és szenvedélyesen vitatkozunk, de nem sértegetjük az eltérő véleményen lévőket.

23. Toleránsak vagyunk a toleránsokkal.

24. És nincs toleranciánk az intoleranciával szemben!

25. Csak szilveszterkor használunk tűzijátékot, tehát amikor ez megengedett.

26. Nem égetjük el azoknak az országoknak a zászlóit, amelyeket nem szeretünk. Ez bűncselekmény!

27. Minden vallást tiszteletben tartunk, de egyértelműen elválasztjuk a vallást az államtól.

28. Azokat a nőket, akiknek viszonya van, nincs kiközösítve, nemhogy megverve vagy megkövezve! Válás esetén a közös felügyeleti jog a gyermekekre vonatkozik. Nem számít, ki okozta a házasság kudarcát.

29. Nem kell szűznek lenni ahhoz, hogy férjhez menj!

30. Azok, akik Németországban keresnek védelmet a politikai üldöztetés vagy háború ellen, megtalálják. Sokszor még azok is maradhatnak, akiknek nincs rá igényük. Nem várunk hálát, még ha helyénvaló lenne is. De megköveteljük törvényeink szigorú betartását, valamint értékeink és életvitelünk tiszteletben tartását.

31. Nem házasítunk ki gyerekeket. És a férfiaknak nem lehet egynél több felesége.

32. A nők – a férfiakhoz hasonlóan – maguk döntik el, hogyan öltözködnek, kivel barátkoznak, kit szeretnek, klubba mennek vagy inkább templomba, kire szavaznak, és milyen szakmát választanak.

33. Németország a grillezők országa. A parkban egy piknik után magunkkal visszük a szemetet.

34. A késeket a konyhánkban tartjuk, nem a zsebünkben.

35. Adót fizetünk, mert tudjuk, hogy ez az állam alapja.

36. Amikor egy nő, nemet mond egy férfinak, az végleges és abszolút. Minden más szexuális zaklatásnak vagy nemi erőszaknak minősül.

37. Mindenkitől elvárjuk, aki teheti, hogy keressen munkát és gondoskodjon önellátásáról – még akkor is, ha a szociális segély vagy az állampolgári jövedelem kezdetben magasabb, mint a fizetés.

38. Németországban tankötelezettség van. Hiszünk az oktatás és a tanulás fontosságában.

39. Időskorúak és mozgássérültek számára adjuk át helyeinket autóbuszokon és vonatokon.

40. Egészségére, Németország! A sör és a bor az itteni kultúránk része. Tartsd tiszteletben, és ha nem akarsz inni, ne tedd.

41. Hogy egy szoknya milyen hosszú vagy rövid, azt kizárólag a viselő nő dönti el.

42. Azok, akik nem tudják elviselni politikusok, hírességek, istenek vagy próféták karikatúráját, nincsenek jó helyen Németországban.

43. A média megkérdőjelezi a politikusokat, de mi általában bízunk abban, hogy a választott tisztségviselők őszintén és az emberek jóléte érdekében döntenek.

44. A becsület nem a legerősebb jogát jelenti.

45. A tisztelet és megbecsülés ugyanolyan természetes a közösségi hálózatokban, mint a szupermarketekben vagy az irodákban.

46. Igyekszünk megóvni a környezetet és kímélni az erőforrásokat. A fenntarthatóság a jövő.

47. Németország szíve a gyermekek. Nem verjük őket, hanem dícsérjük.

48. A nők utáni fütyülés vagy beszólás zaklatás.

49. Fiúk és lányok együtt indulhatnak iskolai kirándulásokra, sportolhatnak, úszhatnak együtt.

50. Az életet szeretjük, nem a halált.

Fotó: Sebastian Christoph Gollnow/dpa/AFP)