Új törvényjavaslat a menedékkérők számára Németországban

Olaf Scholz kancellár vezetésével a német kormánykoalíció új törvényi szabályozást tervez bevezetni, amely speciális bankkártyákat adna a menedékkérőknek, korlátozva ezzel az állami juttatások felhasználását.

A német kormánykoalíció három pártja, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP hosszas viták után megegyezett abban, hogy a menedékkérőknek speciális bankkártyákat adnának, amelyekkel szabályoznák az állami juttatások felhasználását. A Reuters szerint ez a lépés kevésbé vonzóvá tenné Németországot a bevándorlók számára.

A törvénytervezetet több német tartomány is támogatta, amelyek egy egységes jogi keretet szeretnének létrehozni az ilyen típusú kártyák számára. Néhány tartomány már korábban bevezetett hasonló rendszereket.

Az FDP véleménye szerint a tervezet megvalósulása csökkentheti az illegális bevándorlás egyik okát. A javaslat szerint a kártyák használatával meghatároznák, hogy a menedékkérők mire költhetik az állami támogatásokat, és megtiltanák ezek külföldre utalását.

Olaf Scholz és az SPD célja, hogy csökkentsék a menedékkérők számát, ezzel is kivéve a szelet a bevándorlásellenes AfD vitorlájából. A koalíció három pártja hónapokig tartó vita után jutott döntésre, és a Zöldek is támogatásukról biztosították a javaslatot, így az a Bundestag elé kerülhet.