Tüntetők zavarták meg a római tenisztornát és az olasz politikai életet is

Két teniszmérkőzést is félbe kellett szakítani a római tenisztorna hétfői napján, miután klímaaktivisták rohantak a pályára.

A női versenyben Madison Keys és Sorana Cirstea küzdelme a második szett közepén állt meg, míg a férfi párosoknál Santiago Gonzalez és Edouard Roger-Vasselin játszott Marcelo Arevalo és Mate Pavic ellen, amikor a tüntetők megzavarták a játékot. A narancssárga mellénybe öltözött aktivisták közül volt, aki konfettit szórt szét, mások pedig székekhez ragasztották magukat.

A rendzavarás után a rendőrség és a tűzoltóság beavatkozásával helyreállt a rend, és a mérkőzéseket folytatni tudták. Madison Keys végül 6:2, 6:1 arányban győzedelmeskedett, míg a férfi páros mérkőzésen az Arevalo, Pavic kettős szintén ebben az arányban bizonyult jobbnak.

A milánói törvényszék hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Alessia Pifferit, aki 2022 júliusában hat napra egyedül hagyta otthonában 18 hónapos kislányát, aki ennek következtében meghalt. Az ítéletben a bírák elvetették az előre megfontolt szándékosságot, ami súlyosbító körülmény lett volna. A vád szerint Pifferi nem kért segítséget a családjától, noha tudta, hogy feszült viszonyuk ellenére segítettek volna neki. A milánói törvényszék mellékbüntetésként arra is ítélte Pifferit, hogy fizessen 20 ezer euró kártérítést húgának, és 50 ezer eurót édesanyjának, akik polgári peres eljárást indítottak. A család egyetértett az ítélettel, Pifferi nővére nem látott enyhítő körülményt, anyja pedig azt mondta: „Meg kell fizetnie a tettéért. Ha esetleg megbánta volna és bocsánatot kért volna... De nem tette”.

Az olasz politikai életben is kavarodást okozott egy aktivista, Ilaria Salis, aki jelenleg Magyarországon, a budapesti Gyorskocsi utcai börtönben van előzetes letartóztatásban. Salis nem szavazhat a júniusi európai parlamenti választásokon, annak ellenére, hogy az olasz baloldal jelöltjeként indul. A nő apja, Roberto Salis szerint ez az emberi jogok világos megsértése, és az olasz kormánynak kellene megoldást találnia a helyzetre. Az Olasz Baloldal (SI) vezetője, Nicola Fratoianni és a Zöldek főtitkára, Angelo Bonelli is látogatást terveznek Salisnál, aki az AVS listavezetőjeként indul az északnyugat-olaszországi választási körzetekben. Az antifa aktivista nőt azzal vádolják, hogy társaival Budapesten utcai támadásokban vett részt, több esetben súlyos testi sérülést okozva.