Hámori Luca az ötödik helyen végzett a párizsi olimpián

Hámori Luca, aki egyhangú pontozással kikapott az algériai Imane Heliftől a párizsi olimpiai női ökölvívótornájának negyeddöntőjében, az ötödik helyen végzett a nők 66 kilogrammos súlycsoportjában. A mérkőzés előtt kizárta a média és az online zavaró tényezőket, összpontosított magára és tisztelettel viseltetett ellenfele iránt.

Hámori hálás volt a támogatásért, amit azért az eredményért kapott, hogy ő lett az első magyar női olimpikon, aki ötödik helyezést ért el. A NOB magyar tagja, Fürjes Balázs kiemelte, hogy támogatják a tisztességes versenyt és a hősies küzdelmet, bizalmat fejezve ki a NOB döntéshozatalával kapcsolatban a párizsi ökölvívó tornán. Fürjes és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt is ott állt Hámori mellett, és közösen gratuláltak neki az olimpiára való kijutásért.

A negyeddöntőben Hámori az algériai Imane Heliftől kapott ki, aki a győzelme után könnyekben tört ki és nem állt meg az újságíróknak sem. Helif szereplése nemzetközi botrányt okozott, miután tavaly kizárták a világbajnokságról a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintje miatt, de az olimpián a NOB engedélyezte a részvételét. Helif a döntőbe jutásért a thai Sunnawang ellen fog küzdeni a következő fordulóban.

Hámori elmondta, hogy élvezte az olimpiai tapasztalatot, és hálás a kapott támogatásért. A közösségi oldalain megjelent tartalmak, amelyek Heliffel foglalkoztak, és egy videó, amelyben arról beszélt, hogy ellenfele férfi, idővel törölve lettek. Hámori sportszerűséget és tiszteletet tanúsított az ellenfele felé, és elmondta, hogy ez a pár nap mindenkinek nehéz volt, neki is, nekem is.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is gratulált Hámorinak az eredményhirdetés után. A miniszterelnök Facebook-oldalán üzenetet is közzétett, amelyben az egri nőkhöz hasonlította Hámorit, akik az ostromnál felvették a harcot és a végsőkig küzdöttek, majd "Bravo, Luca!" szavakkal fejezte ki elismerését. Fürjes Balázs a nemzetközi érdeklődés miatt angolul is elmondta a magyar álláspontot, miszerint a magyarok a tisztességes küzdelem és a fair play pártján állnak, és azt szeretnék, hogy minden mérkőzés a küzdőtéren dőljön el. A párizsi olimpiai boksztornának megvannak a maga tanulságai, ezeket a játékok után elemezni kell, és biztosak vagyunk abban, hogy a NOB meg fogja hozni a szükséges és jó döntéseket.

Imane Helif a sajtó kérdéseire azt válaszolta, hogy nagyon büszke arra, hogy Algéria történetének első női ökölvívóérmét nyeri, és reméli, hogy jó példával szolgál a következő generációnak. A NOB elnöke, Thomas Bach a botrányok után kijelentette, hogy kész meghallgatni a szakértőket, ha a nemiség megállapításának módszerei továbbfejlődtek, és hangsúlyozta, hogy Helif és Lin nőnek születtek, nőként nevelkedtek, és útlevelükben is nőként vannak feltüntetve. Bach szerint elfogadhatatlan a közösségi médiában folyó gyűlöletbeszéd és agresszió, és a NOB nem kíván részt venni egy politikailag motivált kulturális háborúban.