Milák Kristóf aranyérmes a 100m pillangóúszásban

Milák Kristóf megnyerte a 100 méteres pillangóúszás aranyérmét az olimpián, ezzel Magyarország első olimpiai bajnoka lett ebben a számban. A versenyző 49,90 másodperces idővel diadalmaskodott, ami az ő negyedik olimpiai érmét jelenti.

Milák Kristóf a döntőben a legjobb idővel jutott tovább az előfutamokból és az elődöntőkből, ahol a francia Maxime Grousset és a kanadai Josh Liendo szorosan követte. A döntőben érdekes hiányzók voltak a világcsúcstartó Caeleb Dressel és Léon Marchand, aki a 200 méteres pillangóúszásban legyőzte Milákot. A magyar úszó a döntőben 49,90 másodperces idővel nyert aranyérmet.

Milák Kristóf, akit a "Pillangó Királyként" is emlegetnek, a döntőben kezdetben küzdött, az 50 méteres fordulónál csak a negyedik helyen állt 23,10 másodperces idővel, de aztán előretört és megnyerte a versenyt. Az elődöntőben Milák a legjobb idővel jutott tovább, ahol a 30 méteres jelzésnél már féltesthosszal vezetett, és kényelmesen nyerte az elődöntőjét 50,38 másodperces idővel.

A versenyző 2022-ben motivációs problémákkal küzdött, ezért szünetet tartott az úszástól, kihagyva a 2023-as és 2024-es világbajnokságokat. Idén februárban folytatta az edzéseket. Bár az olimpiai felkészüléséről korlátozott információ áll rendelkezésre, aranyérmet nyert a 100 méteres pillangóúszásban a belgrádi Európa-bajnokságon júniusban. Párizsban a 200 méteres pillangóúszásban második helyen végzett.

A tokiói olimpián három évvel ezelőtt 200 méteres pillangóúszásban szerzett aranyérmét követően Milák Párizsban ismét olimpiai címet szerzett, ezúttal a 100 méteres pillangóúszásban. Az előfutamokban 50,19 másodperces, az elődöntőkben pedig 50,38 másodperces idővel javította az eredményét. Az amerikai Caeleb Dressel, aki három évvel ezelőtt világcsúccsal nyert, ezúttal a 13. helyen végzett. Milák a döntőben 49,90 másodperces idővel nyerte meg a versenyt, megelőzve a mezőnyt.

Ez a győzelem azt jelenti, hogy Milák most már kétszeres olimpiai arany- és ezüstérmes, az eredményeket megfordítva Tokióhoz képest, ahol a 200 méteres, most pedig a 100 méteres pillangóúszásban nyert. A tokiói olimpián elért magyar sikerek közé tartozik még az aranyérem a férfi 200 méteres hátúszásban és a vívásban, valamint a bronzérem a női vívásban és a lövészetben. A 100 méter pillangó megnyerése után Milák Kristóf már kétszeres olimpiai bajnokként hallgathatta meg a magyar himnuszt. Két olimpia, két arany, két ezüst.