Harkiv megye: Evakuáció a fokozódó harcok miatt

Az ukrán katonai vezetés döntése értelmében evakuálják a lakosságot Harkiv megyéből, ahol az orosz erők pénteken nagyszabású támadást indítottak. A Politico beszámolója szerint több települést is elfoglaltak az oroszok, és a térség gyakorlatilag "harci zónává" vált.

A kijevi vezetés több ezer civil lakos kitelepítését rendelte el a harcok újraéledése miatt, amelyek a múlt hét végén kezdődtek Harkiv megyében. A polgári áldozatok számának csökkentése érdekében körülbelül 5700 embert telepítettek ki a veszélyeztetett területekről.

Az orosz védelmi minisztérium szerint öt frontszakaszon nyomultak előre, és 28 ukrán ellenrohamot vertek vissza, míg az ukrán hadsereg több mint 1450 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. A Politico forrásai szerint az oroszok előnyben vannak a csatatéren, mivel jobb az ellátottságuk, és kihasználják a nyugati segélyszállítmányok Ukrajnába érkezésének késéseit. Oleg Szinyehubov harkivi kormányzó szerint az orosz csapatok több irányból támadnak, és a nyugati utánpótlás és fegyverszállítmányok késlekedése miatt tehetik ezt meg.

Az ukrán erők részleges sikereket értek el a harkivi fronton, sikerült megállítani az orosz előrenyomulást Lukjanci falu környékén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint néhány falu a szürke zónából harci zónává vált, ahol a megszállók megpróbálják megvetni a lábukat. Egy katona korábban kritizálta a BBC-nek az ukrán védelmi vonalakat, mondván Harkivtól északra hiányoznak az erődítmények és aknamezők.

Az országban feszültséget okozott az orosz támadás, mivel ukrán parancsnokok a védelmi vonalak felkészültségét kritizálták. Az oroszok könnyedén átlépték a határt, és hiányoznak az erődítmények és aknák, amelyek lassíthatnák az előrenyomulásukat. Mindkét fél erősítéseket küldött a térségbe, ami tovább fokozza a konfliktust.

További orosz-ukrán híreink:

  • Belgorodban, ahol egy kilencemeletes lakóház egész lépcsőháza beomlott egy vasárnapi ukrán rakétatámadás miatt, hétfő hajnalra 15 halottat emeltek ki a romok alól. A sebesültek száma 17, többet közülük Moszkvába szállítottak kórházi ápolásra.
  • Miloš Vučević szerb miniszterelnök találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és támogatását fejezte ki Ukrajna irányába, kikerülve a szankciók témakörét. Kuleba Olena Zelenszkával, Volodimir Zelenszkij elnök feleségével látogatott Belgrádba. A Szerbiát gyakorlatilag vezető államfő, Aleksandar Vučić a háború kezdete óta igyekszik egyensúlyozni a Nyugat és Szerbia hagyományos szövetségese, Oroszország közt.
  • Ukrajna szerint elfogtak két orosz katonai ügynököt, akik bombamerényleteket terveztek kijevi és lvivi piacokon, szupermarketekben és kávézókban május 9-én, az orosz nemzeti ünnepen.
  • Andrej Belouszov kinevezése Szergej Sojgu helyére mint védelmi miniszter újabb és újabb találgatásokat szül. Az AFP által megszólaltatott szakértők szerint Oroszország 30 százalékra emelné a költségvetése hadi kiadásait, Belouszov feladata a hadigazdaságra való fokozódó átállás lehet majd.