Videó: Oroszország orra előtt ugrottak a NATO-légideszantosok

A Reuters által megosztott felvételeken látható, hogy a NATO-tagországok csapatai ejtőernyős ugráson vettek részt Észtország felett, a szövetség hidegháború óta való legnagyobb hadgyakorlatán, a „Steadfast Defenderen”.

A NATO-csapatok észtországi gyakorlatáról készült felvételeket az észt védelmi erők és az amerikai haderő biztosította. A gyakorlaton, amely szombaton (május 11-én) zajlott, a szövetségesek képességeit tesztelték, hogy szükség esetén hogyan tudják gyorsan megerősíteni egymást felszereléssel és csapatokkal.

Vasárnap Észtország védelmi minisztere és Nagy-Britannia tallinni nagykövete figyelemmel kísérte, ahogy a brit királyi légierő egy repülőgépe GMLRS-t, azaz irányított rakéta-sorozatvető rendszert szállított a gyakorlatra. Ross Allen nagykövet kiemelte, hogy Nagy-Britannia vezeti a NATO Észtországban állomásozó többnemzeti harccsoportját, amely a szövetség keleti szárnya mentén elosztott nyolc csoport egyike.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint a gyakorlat egyértelműen megmutatta, hogy a szövetség készen áll arra, hogy reagáljon egy NATO-tagállam elleni támadás esetén. A „Steadfast Defender” gyakorlatok januári kezdetekor a NATO közölte, hogy a gyakorlatban 90 ezer katona vesz részt, és azt próbálják szimulálni, hogy az amerikai csapatok hogyan tudnák megerősíteni az európai szövetségeseket a szövetség keleti szárnyán, ha konfliktus robbanna ki.