Kanadai erdőtüzek: Evakuálás és rossz levegőminőség

Kanada nyugati részén tombolnak az erdőtüzek, amelyek miatt evakuálási parancsot adtak ki Brit Kolumbiában, és az egész tartományban rossz levegőminőségre figyelmeztetnek. A Reuters szerint az idei szezon első nagyobb tüzei mintegy 10 ezer hektáron terjednek.

Rob Fraser, az Északi Sziklás-hegység regionális önkormányzatának polgármestere egy televíziós interjúban beszámolt arról, hogy a Fort Nelsonban és környékén élő 3500 lakos nagy részét már kimenekítették, és a tüzet egy erős szél által kidöntött fa okozta, amely egy villanyvezetékre dőlt. A The Guardian jelentése szerint a lángok mindössze 2 kilométerre vannak a Fort Nelson nevű településtől, ezért mindenkit arra kérnek, hagyja el a helységet. Fort Nelsonban jelenleg még körülbelül 100-150 ember tartózkodhat, de a hatóságok őket is arra kérik, hogy távozzanak, mivel hamarosan elérhetetlenné válhat a víz és az elektromos áram.

Alberta tartományban is pusztítanak az erdőtüzek, ahol vasárnap hat tűzoltócsapat és 13 helikopter dolgozott a lángok megfékezésén. Fort McMurrayben, a Saprae Creekben, Gregoire Lake-en és a Rickards Landing Industrial Parkban evakuálási riasztás van érvényben, hogy a lakosok felkészüljenek az esetleges evakuálásra. A manitobai hatóságok mintegy 500 embert evakuáltak a Winnipegtől mintegy 700 kilométerre északnyugatra fekvő Cranberry Portage településről.

A szövetségi kormány szerint Kanadát egy újabb katasztrofális erdőtűz-szezon fenyegeti az El Niño éghajlati jelenség szokatlanul erős megnyilvánulása miatt. Az ország egyik legmelegebb telén van túl, sok helyen nem esett hó, és a tavaszi, valamint a nyári hőmérsékletek a szokásosnál magasabbak lehetnek. A vasárnapi jelentések szerint a Kanadában pusztító erdőtűz már 53 négyzetkilométeren tombol. A szakértők úgy vélik, a tűz azért vált ennyire kiterjedté és veszélyessé, mert a térséget évek óta aszály sújtja, ráadásul az elmúlt télen a hó mennyisége kevesebb volt a megszokottnál.

Az El Niño a Csendes-óceán felszínközeli vízrétegeinek felmelegedésével jár, amelyet a szelek Dél-Amerika felé szállítanak, és ezáltal a szárazföldi hőmérséklet is emelkedik. A globális hőmérséklet rekordmagasságokban van, amelynek fő oka a fosszilis energiahordozók égetéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátása. 2023-ban Kanada rekordszámú erdőtűzzel nézett szembe, amelyek miatt több mint 250 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, 4 tűzoltó pedig életét vesztette a lángokkal harcolva. Annak ellenére, hogy a Fort McMurray-i embereket arra figyelmeztették, hogy legyenek készen arra, hogy egy pillanat alatt elmeneküljenek, az iskolák hétfőn még nyitva voltak.