A prémium ingatlanok piaca Budapesten

A prémium lakások iránti kereslet ismét növekedni kezdett Budapesten, miután a 2023-as év lassulását követően a befektetők visszatérnek a szegmensbe. Az OTP Ingatlanpont exkluzív menedzsere, Heinrich Krisztina szerint a prémium kategóriába tartozó ingatlanok értékhatára területenként és ingatlantípusonként változik. Vidéken a lakások 100 millió, a családi házak 200 millió forint feletti értéke esetén beszélhetünk prémium kategóriáról, míg a fővárosban ezek a határok 100 millió forinttal magasabbak. A luxus szegmensbe tartoznak a milliárdos villák, szálláshelyek és fejlesztési területek is, és a hazai adásvételek 5-10 százalékát teszik ki.

A tavalyi évben a luxus lakáspiacot a kereslet gyengülése érintette, de a kamatok csökkenése az év végére fokozta az érdeklődést. A prémium ingatlanok iránti kereslet nem változtatott azon, hogy mely fővárosi kerületek a legnépszerűbbek: Budán az I., II., és XII., Pesten pedig az V. kerület. Különösen népszerű a Budai Várnegyed, Rózsadomb és a francia iskola környéke, valamint a XII. kerület belső részei. A pesti belvárosban a parkolás lehetősége is meghatározó tényező a prémium kategóriába sorolásnál.

Az idei év pozitív kezdete után Heinrich Krisztina szerint a befektetők is visszatértek a piacra, és ismét nőtt az érdeklődés a szállodák, ipari- és fejlesztési területek iránt. A prémium szektor vásárlóinak többsége, körülbelül 60 százaléka, továbbra is külföldi, köztük sok kínai, ukrán és afrikai érdeklődő.

A lakások piacán a jó helyen lévő, újonnan épített ingatlanokra, a felújított vagy fejleszthető régi villákra, valamint a biztonságos parkolási lehetőségekkel rendelkező felújított pesti belvárosi lakásokra van a legnagyobb kereslet. A vásárlók számára egyre fontosabbá vált az ingatlanok energetikai minősége, így a jó szigetelés, a napelemek és a hőszivattyúk megléte. A magas energiaköltségek – amelyek egy villa esetében elérhetik a havi 600 ezer vagy akár 1 millió forintot is – miatt a rezsi is számításba jön.

A menedzser várakozásai szerint a piac élénkülése folytatódhat az év hátralévő részében, ami lehetőséget adhat az előző évben elmaradt forgalom behozatalára.