Harry herceg amerikai vízumügye a figyelem középpontjában

Harry herceg amerikai tartózkodása politikai viták kereszttüzébe került, miután Donald Trump megemlítette, hogy elnökké választása esetén lehetőség szerint kitoloncolná a herceget az országból.

Harry herceg már évek óta az Egyesült Államokban él családjával, de tartózkodása politikai kérdéssé vált, amikor Donald Trump kijelentette, hogy elnökké választása esetén nem zárja ki Harry herceg kitoloncolását. Az USA angliai nagykövete, Jane Hartley márciusban reagálva erre elmondta, hogy amíg Joe Biden az elnök, addig Harry herceget biztosan nem deportálják. A Telegraph szerint a nagykövet nyilatkozata után nőtt a nyomás az amerikai kormányon, hogy tegyék közzé a sussexi herceg vízumadatait.

A washingtoni Heritage Foundation konzervatív szervezet bírósághoz fordult, hogy kötelezzék a belügyminisztériumot a herceg aktájának tartalmának nyilvánosságra hozatalára, különösen azután, hogy Harry herceg a Tartalék című önéletrajzi könyvében elismerte, hogy korábban kábítószert, többek között kokaint is fogyasztott. Ez felveti a kérdést, hogy miként tudott az Egyesült Államokba költözni, hiszen a drogfogyasztás beismerése a vízumkérelem elutasításához vagy visszavonásához vezethet. A bevándorlási törvények értelmében minden vízumkérelmezőnek kötelezően nyilatkoznia kell arról, hogy korábban fogyasztott-e kábítószert, és ennek elmulasztása kitoloncoláshoz vezethet.

A Heritage Foundation állítása szerint a belügyminisztérium azt válaszolta nekik, hogy egy személy vízum- vagy bevándorlási státusza magánjellegű információ, amelyet nem hozhatnak nyilvánosságra anélkül, hogy felfednék a brit herceg bevándorlói státuszát. A szervezet szerint Jane Hartley nyilatkozata, miszerint a kormány elutasítja Harry herceg kitoloncolását, még a legszélsőségesebb esetekben is, nyilvánvalóvá teszi a kormány álláspontját.

Nile Gardiner, a Heritage Foundation igazgatója szerint az Egyesült Államok londoni nagykövete az elnök nevében beszél, és rendkívülinek tartja, hogy a nagykövet egy folyamatban lévő bírósági ügyet kommentált. Gardiner szerint ez komoly kérdéseket vet fel a Biden-kormányzat szándékairól, és sürgeti, hogy a herceg bevándorlási aktáit azonnal tegyék közzé az amerikai nép számára. A Biden-kormányzat eddig nem hozta nyilvánosságra a herceg bevándorlási kérelmét, és az ügyben illetékes bíró még nem hozott döntést.