Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az elmúlt évben a bankkártyás visszaélések száma meghaladta a 182 ezret, és a csalók több mint 8 milliárd forintot szereztek meg. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a helyzet romlott az elmúlt hónapokban, és az internetes vásárlások biztonságossá tételére van szükség.

A korábbi években Magyarország dobogós helyen végzett a bankkártyás fizetések biztonsága terén, köszönhetően többek között az sms-kontroll bevezetésének. Azonban az elmúlt hónapokban a helyzet romlott, és Magyarország a középmezőnybe esett vissza a bankkártyás csalásokban elszenvedett kár tekintetében. Gergely Péter kiemelte, hogy egy év alatt ötödével több volt a sikeres visszaélés, és a kárérték megduplázódott, egy tranzakció során ellopott összeg pedig több mint 50 ezer forintot tett ki a korábbi 20 ezer forint helyett.

A webes csalások dominálnak, hiszen a bankkártyás csalások több mint háromnegyedét az interneten megszerzett adatok felhasználásával követik el. A szakértő szerint a zsebtolvajok ideje leáldozóban van, mivel az interneten könnyebb adatokat szerezni, és kisebb a lebukás kockázata.

Gergely Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a távol-keleti webáruházakból való vásárlás kockázatos lehet, mivel ott nem kötelező a kétfaktoros ügyfél-hitelesítés alkalmazása. Európában ezzel szemben már szükség van egyéb egyedi jóváhagyásra is a tranzakciók során.

A pénzügyi szakértő rámutatott, hogy veszélyes lehet a bankkártya adatok mentése a webshopokban, mivel ha a szolgáltató vagy a tranzakciót felügyelő szerv nem őrzi megfelelően ezeket az adatokat, azok könnyen feltörhetők. Az elmúlt év végén a kártyás visszaélések 70 százalékát már az ügyfeleknek kellett megfizetniük.

Gergely Péter azt javasolja, hogy a nem európai webshopoknál olyan fizetési módot válasszunk, amely garantálja az adatok biztonságát. A hazai bankok többsége virtuális bankkártyát kínál, amely csak online használható, és az egyszer használatos bankkártyák még nagyobb biztonságot nyújthatnak. Az Erste Bank és az OTP Bank internetkártya megoldásai, valamint a Gránit, Erste, K&H, MBH, Raiffeisen és UniCredit bankoknál elérhető tranzakciók közötti lezárási lehetőség is segíthet a visszaélések megelőzésében. A földrajzi korlátozás és az internetes tranzakciók tiltásának lehetősége szintén hasznos biztonsági opciók a CIB, OTP és Revolut bankoknál. A legbiztonságosabb megoldás a virtuális bankkártya lehet, amire a felhasználó a vásárlás előtt annyi összeget tölt fel, amennyire szüksége van, így biztosítva azt, hogy a csalók a bankkártya megszerzett adataival sem tudnak hozzáférni a főszámlán tartott pénzhez.