Az SK Innovation nem bocsátott el magyar munkavállalókat

Egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai, amelyek kizárólag a harmadik országbeli dolgozókat sújtják – tájékoztatott a külügyi szóvivő.

Az SK Innovation iváncsai akkumulátorgyárának próbaüzeme során átmeneti keresletcsökkenést tapasztaltak a világpiacon. Emiatt a vállalat a munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatott külföldi munkavállalók elbocsátására szánta el magát.

A külügyi szóvivő, Paczolay Máté hangsúlyozta, hogy a lépés nem érinti a vállalat saját alkalmazásában álló munkavállalókat, így a magyar dolgozók továbbra is biztonságban vannak. Az RTL-nek korábban egy ott dolgozó is azt mondta, "első körben az összes kirgiz kollégát bocsátották el".

Paczolay arra reagált, hogy Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írta: a kormány kiszolgáltatja a munkaerő-kölcsönzésben érdekelt üzleti köröknek a magyar munkavállalókat.

Május 12-én az RTL arról számolt be, hogy több száz dolgozót küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból. Egy érintett azt írta a Híradónak: a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva.

A magyar vezetőség jelenleg is lobbizik azért, hogy magyar munkavállalók ne legyenek elküldve. Az elbocsátottak kizárólag harmadik országbeli dolgozók voltak – állítja Paczolay.

Az Országgyűlés hétfői ülésének napirend előtti felszólalásában Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője az elbocsátásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok kiviszik a profitot az országból, miközben a kormány támogatja őket. Az LMP úgy látja, az EP-választások tétje, hogy még megállítható, lelassítható az „akkumulátorgyarmatosítás” folyamata.

Paczolay Máté kiemelte, hogy a jövő az elektromos autózásé, és szerinte „azon országok gazdaságai lesznek a legerősebbek, ahol a jövő iparágának legnagyobb gyárai épülnek, pont olyanok mint az SK Innovation iváncsai üzeme”. A külügyi szóvivő azt is elmondta, hogy a zöldenergia a gazdaság és a magyar gazdaság jövője is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, Fónagy János a parlamentben arról tájékoztatott, hogy a pénteki műszak közepén több száz embert küldtek el a gyárból, mivel tesztüzem zajlik, ami hatással van a foglalkoztatásra is. A munkajogilag kölcsönszerződéssel foglalkoztatott munkavállalókat nem is kell elbocsájtani. Négy munkaerőkölcsönző biztosított munkavállalókat az iváncsai gyárba, és az érintett külföldi munkavállalókat más munkáltatókhoz helyezik el. Fónagy János szerint Fejér megyében intenzív munkaerőkereslet jellemzi a helyzetet, és az országban itt a legkedvezőbbek az elhelyezkedési lehetőségek.