Magyar Posta: váratlan rendszerleállás érinti az online szolgáltatásokat, késnek az utánvétes kifizetések

Hétfőn tapasztalható volt, hogy a Magyar Posta weboldala és online szolgáltatásai nem elérhetők, és az állami cég semmilyen előzetes figyelmeztetést nem adott egy esetleges leállásra vagy karbantartásra.

A 24.hu észlelte, hogy a Magyar Posta weboldala nem nyílik meg, és több olvasói levél is érkezett hozzájuk, amelyek szerint a cég informatikai rendszere és webáruháza sem működik. Hétfő délután a weboldal 504-es átjáró időtúllépési hibaüzenetet küldött, ami miatt a posta.hu tartalmai sem voltak hozzáférhetők.

Egy olvasó arról tájékoztatta a lapot, hogy a Magyar Posta informatikai rendszere, különösen az ügyfelek által használt része, gyakorlatilag teljesen leállt. A probléma oka lehet, hogy a kormány kötelezővé tette az online kiskereskedők számára, hogy az eladott termékeket a Magyar Postán keresztül kell szállítaniuk, ha a vevő ezt kéri, ami jelentős terhelést okozhat a cég hálózatának.

A Magyar Posta közleményében bejelentette, hogy a fennakadásokat elhárították, és a múlt heti utánvételes összegek utalását csak kedden tudják teljesíteni. A társaság tájékoztatása szerint május 13-án, 9.46 perctől egy új szoftver üzembe helyezése miatt fennakadásokat tapasztalhattak a cég honlapjára történő belépés során, de a hibát 14.45-re sikerült orvosolni.

A Magyar Posta továbbá arról tájékoztatott, hogy 2024. május 9-én egy sikertelen szoftverfrissítés miatt az aznapi, valamint a május 10-i utánvét kifizetések az érintett ügyfelek felé elmaradtak, és e napok kifizetéseit május 14-én, kedden teljesítik. A május 13-i utánvételes összegek utalását a probléma nem érintette, az a szokott rend szerint a következő munkanapon, azaz május 14-én történik meg.

A Magyar Posta sem sajtóközleményben, sem a Facebook-oldalán nem kommunikált a várható nehézségekről. Egy Facebook-hozzászóló szerint az utánvétes összegeket a Posta napok óta nem utalja. Az ügyfélszolgálatot megkereső levélíró szerint a cég munkatársai a hiba elhárításán dolgoznak, de nem tudták megmondani, hogy ez meddig tart majd.

Jelenleg az e-postakönyv sem elérhető, de a nem szerződéses, lakossági ügyfelek leveleit állítólag fel tudják venni a postahivatalokban. A szerződéses ügyfelek, vagyis a webshopok küldeményeit viszont egyáltalán nem tudják fogadni. Egy másik olvasó szerint a Magyar Posta az utánvétes küldemények kifizetését sem teljesíti napok óta.

A 24.hu megkereste a Magyar Posta sajtóosztályát a helyzet tisztázása érdekében, és amint választ kapnak, azt közzéteszik. A Posta kellemetlenségért elnézést kér az érintett ügyfelektől.