Végveszélyben a munkahelyek? Egy különleges robot kezd dolgozni a BMW autógyárban

A müncheni székhelyű BMW autógyártó bejelentette, hogy egy gyártócsarnokot a jövőben egy csúcstechnológiás házőrző fog felügyelni. SpOTTO, a Boston Dynamics robotkutyája mostantól a BMW Hams Hall-i üzemében a hibák és adatok után kutat.

A BMW autógyártó vállalat egy új, technológiai ugrást jelentő lépést tett a járműgyártásban, amikor bejelentette, hogy a Boston Dynamics által fejlesztett SpOTTO robotkutyát alkalmazza a Hams Hall-i üzemében. SpOTTO éles orrú és megbízható, a gyár digitális ikertestvérének fejlesztésében is kulcsszerepet játszik majd. Ez a virtuális kép három szintből áll, ahol az első szinten az üzem 3D-s modelljei, a második szinten pedig az összes működési információ adatbázisa készül. A harmadik szinten ezeket az adatokat használják fel a termelés hatékonyságának és minőségének folyamatos javítására.

SpOTTO a gyártási folyamatok során adatokat gyűjt, és a termelési rendszerek karbantartását is szemmel tartja. Képes lesz például észlelni a túlmelegedett gépeket és a szivárgó sűrítettlevegő-vezetékeket, ezáltal megelőzve az üzemzavarokat és az energiapazarlást.

A robotkutyát, amelyet a BMW alapítójáról, Gustav Ottóról neveztek el, több mint egy éven át tesztelték, hogy meghatározzák a lehetséges felhasználási területeit. A Hams Hall-i üzemben való debütálása után a BMW más gyártóüzemekben is tesztelni fogja.

Marco da Silva, a Boston Dynamics termékfejlesztési vezetője szerint a BMW munkakörnyezete ideális SpOTTO számára, mivel a robot könnyedén el tud látni számos ismétlődő feladatot az üzemi környezetben. Dirk Dreher, a Hams Hall-i üzem vezetője is lelkes, kiemelve, hogy a digitális változatnak köszönhetően hatalmas mennyiségű pontos adat és elemzés áll rendelkezésre, valamint valós idejű képet kapnak a gyártási folyamatokról. A projektcsapat egyedi felhasználási eseteket hozott létre a négylábú barát számára, és tökéletesen integrálta azt a folyamataikba.

A BMW nem csak a gyártási folyamatok digitalizálásában és automatizálásában ér el jelentős előrelépéseket, hanem az elektromos járművek terén is. A cég 2025-ben hirdeti meg az új osztályt, amelybe a jelenlegi BMW iX3 utódja is beletartozik majd. A Vision Neue Klasse X, amely egy SUV X3-as formátumban mutatkozott be, már most betekintést enged az iX3 világába. A tanulmánymodell, amelyet 2024 márciusának végén mutattak be, javarészt már az iX3 véglegesnek tekinthető formáját öltötte.

Az új iX3 izgalmas újításokat tartogat a motorháztető alatt is, hiszen 800 voltos elektromos architektúrával lesz felszerelve, ami lényegesen rövidebb töltési időt tesz majd lehetővé. Az iX3 akár 300 kilométeres hatótávra elegendő áramot vehet majd fel mindössze 10 perc alatt, természetesen ideális körülmények között. Az akkumulátor acélburkolata emellett teherhordó funkciót vállal majd a karosszériában, ami rugalmas akkumulátorméreteket tesz lehetővé, és a gyártási költségeket a belsőégésű motorok szintjére csökkenti. Az iX3-as sorozat 2025 második felében kerülhet piacra.