Svédország kész atomfegyvert fogadni háború esetén

Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson kijelentette, hogy országa háború esetén kész atomfegyvert fogadni a területén. A döntést azzal indokolta, hogy a demokratikus északi országoknak képesnek kell lenniük megvédeni magukat azokkal az országokkal szemben, amelyek nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek.

Svédország fenntartja magának a jogot, hogy egyedül döntsön az atomfegyverek területén való elhelyezéséről. Kristersson hozzátette, hogy Svédország nemrégiben csatlakozott a NATO-hoz, hogy elkerüljék a nukleáris fenyegetettség valósággá válását.

A svéd parlament júniusban szavazni fog az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodásról, amely lehetővé tenné az amerikai repülőgépek leszállását, valamint fegyverek és katonai felszerelések elhelyezését Svédországban.

Békepárti szervezetek arra kérték a kormányt, hogy a megállapodás tartalmazza a nukleáris fegyverek svéd területen való tárolásának tilalmát. A kormány válasza szerint erre nincs szükség, mivel a parlament már korábban határozott arról, hogy békeidőben nem lehet nukleáris fegyvereket tárolni az országban, és ebben a kérdésben konszenzus van.