Egyedülálló régészeti lelet Zamárdinál

Zamárdi közelében egy világviszonylatban is egyedülálló, mintegy 1500 éves leletegyüttest tártak fel, amely egy hiúz és négy kutya csontvázát rejtette. A leletek vizsgálata hosszú évekig tartott, és a kutatók még mindig nem találtak magyarázatot a furcsa jelenségre.

2002-ben az M7-es autópálya bővítése előtti feltárások során kezdődtek meg a régészeti munkálatok Zamárdinál, a Kútvölgyi-dűlőnél. Kiss Viktória vezetésével öt hónapon át tartó ásatások során egy 5–6. századból származó település nyomaira bukkantak, és a leleteket részben a Gördülő idő című kötetben ismertették 2007-ben.

A 370-es objektumként azonosított gödörben egy hiúz csontváza és négy kutya teteme került elő egymás fölött elhelyezve, ami régészeti szempontból egyedülálló a világon.

Gál Erika és Bartosiewicz László kutatók részletesen foglalkoztak a lelettel, és több publikáció is született az évek során, amelyek a csontok biometriai vizsgálatát és a gödör lehetséges értelmezéseit tárgyalták.

A rejtélyes leletegyüttes

Bartosiewicz László szerint az eurázsiai hiúz ritka régészeti lelet, és a váci hiúzcsontvázhoz képest a zamárdi példány sokkal jobb állapotban maradt fenn. A gödörben talált állatok csontjai nem túl jó állapotban konzerválódtak, de a hiúz egy kifejlett hím, a kutyák pedig két kan és két szuka voltak. A szénizotópos kormeghatározás alapján a maradványok 5–6. századiak.

A gödörből további háziállat-maradványok is előkerültek, de a hiúz- és kutyacsontokon kívül nem találtak nyúzásra utaló sérüléseket.

A zavaros korszak és a leletek értelmezése

A leletegyüttes létrejöttének idején a térséget a germán langobárdok lakták, de a népvándorlás korában több népcsoport is megfordult itt. A szénizotópos mérések nem adtak egyértelmű választ arra, hogy a tetemeket egyszerre vagy különböző időpontokban temették el.

A leletegyüttes lehetett dögkút vagy rituális állatsír, de a pontos funkció megállapítása nehézkes. A hiúz és a kutyák közötti interakcióra vonatkozóan csak feltételezések léteznek, például vadászbaleset vagy a települést védő kutyákkal való összetűzés.

A kutatás jövője

A 370-es objektum vizsgálata befejeződött, és a kutatók reménykednek, hogy hasonló leletek előkerülése segíthet majd az értelmezésben. A hiúzok kulturális szerepével kapcsolatos elméletek mérlegelése folyamatban van, de a kutatás lassú, és a jövőbeli ásatások vagy nemzetközi projektek indulása kérdéses.