A lakáspiac új trendje: a kiköltözési nyilatkozat

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara adatai alapján a bérleti szerződések közjegyzői okiratba foglalása egyre népszerűbb, ami a bérlők és bérbeadók tudatosságának növekedését jelzi. Az elmúlt három évben a közjegyző előtt készített bérleti szerződések száma közel 15 százalékkal emelkedett, és a bérbeadók gyakran kérnek kiköltözési nyilatkozatot a bérlőktől.

A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződések számának növekedése a cégek körében a legjellemzőbb, de a magánszemélyek is egyre gyakrabban fordulnak közjegyzőhöz, különösen akkor, ha külföldi állampolgárok érintettek, vagy nagyobb értékű ingatlanok bérbeadásáról van szó. A lakáspiacon megfigyelhető változások között szerepel az egyoldalú kötelezettségvállalások, úgynevezett kiköltözési nyilatkozatok elterjedése, amelyeket az ingatlanhirdetésekben is gyakran említenek.

A bérleti szerződések közjegyzői okiratba foglalása mindkét fél számára biztonságot nyújt. A bérbeadók így elkerülhetik a hosszadalmas pereskedést, ha problémák adódnak a bérleti díj, a károk megtérítése vagy a kiköltözés kapcsán. A bérlők számára is biztosítékot jelent a közokirat, például a kaució visszafizetésének garantálásában.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint a közjegyző által készített szerződés közokirat, amelynek kötelezettségvállalásai közvetlenül végrehajthatók, így pereskedés nélkül, bírósági végrehajtás útján kikényszeríthetőek.

A bérbeadók egyre gyakrabban követelik meg, hogy a bérlők tegyenek egyoldalú, végrehajtható nyilatkozatot a közjegyző előtt, amelyben vállalják, hogy a bérleti jogviszony megszűnése után a lakást kiürítik és rendeltetésszerű állapotban adják vissza. Ha a bérlő nem tesz eleget a kötelezettségének, a bérbeadó azonnali végrehajtást kezdeményezhet.

Ez a kötelezettség nem csak a bérlőre, hanem a lakásban élő családtagokra és a bérlő által befogadott személyekre is kiterjed. Az egyoldalú nyilatkozatban nemcsak a kiköltözésről, hanem a bérleti és közüzemi díjak, valamint a lakáshasználati díj megfizetéséről is rendelkezhetnek, így ezek a kötelezettségek is pereskedés nélkül, közvetlenül végrehajthatók.