Fekete, habzó, bűzös szennyvíz ömlött a védett Tápióba

Május 7-én a tápiószentmártoniak arra lettek figyelmesek, hogy fekete, bűzös szennyvíz ömlik a folyóba a Nagykátai Szennyvíztisztító Telep Egyesült-Tápióba torkolló kibocsájtási pontján. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megerősítette, hogy a térség szennyvíztisztító telepein az utóbbi időben több hasonló eset történt, ami negatív hatást gyakorol a védett vízfolyások élővilágára.

A Tápió folyóba ömlő fekete, bűzös vízről készített fényképek és videók ellepték a tápiószentmártoni Facebook-csoportokat. A Tápió-vidék védett területe több halastavat is éltet, és a folyó két ága, az Alsó-Tápió és a Felső-Tápió Tápiószentmártonnál egyesül, majd a Zagyvába folyik. A közösségi oldalon megjelent felvételek tanúbizonysága szerint éppen az összefolyásnál ömlik a sötét, bűzös víz a folyóba. A Tegyünk Együtt Nagykátáért Egyesület szerint a szennyvíz a nagykátai szennyvíztisztítóból érkezik, és a csatornarendszerbe került mérgező anyag megölte a szennyvizet tisztító baktériumokat.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. tájékoztatása szerint ismeretlen eredetű mérgező anyag került a szennyvíztisztító telepre, ami a biológiai medencék egyikében a baktériumtenyészet károsodását okozta. A másik reaktor átvette a működést, de a telep csökkent hatásfokkal üzemel. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot értesítették, és a helyi ipari bebocsájtók ellenőrzését megkezdték. A szennyvíztisztító telepen belül tudták tartani a mérgezést, de a rendszer túlterheltsége miatt a szennyvíz a folyóba került. A társaság a szennyeződés felszámolására törekszik, és a kármentesítés után nem áll fenn környezeti vagy emberi egészséget károsító hatás.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a havaria észlelését követően azonnal értesítették a vízügyi és környezetvédelmi hatóságokat. Az Igazgatóság szerint a térség szennyvíztisztító telepein az utóbbi időben több hasonló eset történt, ami károsan érinti a védett, illetve Natura 2000 hálózathoz tartozó vízfolyásokat.