Orbán Viktor és a genderőrület a párizsi olimpián

Magyarország a párizsi olimpiai játékok éremtáblázatának 12. helyén áll, de Orbán Viktor miniszterelnök csak az aranyérmeseknek és Hámori Lucának gratulált a közösségi médiában.

Magyarország jelenleg Kanada és Románia között helyezkedik el az éremtáblázaton 3 arany-, 3 ezüst és 2 bronzéremmel. Orbán Viktor miniszterelnök azonban csak négy Facebook-posztban említette meg a magyar sikereket, melyek közül háromban az aranyérmeseknek gratulált, és egy kivételt tett Hámori Luca ökölvívó esetében.

Hámori Luca az algériai Imane Khelif ellen veszített a negyeddöntőben, aki ellen sokan kétségbe vonták a nemi hovatartozását. A magyar kormánylapok és politikusok is aktívan foglalkoztak a témával. A Magyar Ökölvívó Szövetség úgy döntött, hogy Hámori Lucának, aki hivatalosan az ötödik helyen végzett, mégis olyan extra jutalomban részesíti, mintha bronzérmes lenne. Ezzel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy jogos-e, hogy Hámori Luca megkapja a harmadik helyért járó pénzdíjat, amely 15,73 millió forintot jelent, plusz a szövetség által kiegészített 15,62 millió forintot.

Orbán Viktor Hámori Lucát az egri nőkhöz hasonlította, akik a történelem szerint részt vettek Eger városának védelmében a török ostrom során. Az olimpiai játékokon azonban nem csak Hámori Luca szerepelt kiemelkedően, hanem több magyar sportoló is nagyszerű eredményeket ért el, mint például Betlehem Dávid, Major Veronika, Halász Bence, Valter Attila és Vas Blanka.

A miniszterelnök azonban ezekre az eredményekre nem reagált közösségi médiában, és nem fejezte ki elismerését semmilyen történelmi párhuzammal. A Hámori Luca esetében felmerült gender kérdés pedig továbbra is vitatott téma marad.

Közben Kovács Richárd bokszoló is kifejezte nemtetszését a Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntése miatt, mivel ő is az ötödik helyen végzett, de nem részesül azonos bánásmódban, mint Hámori Luca. Kovács szerint a szövetség nem kezeli őket egyenrangúként, és bár mindketten az ötödik helyen végeztek, csak Hámori kapja meg a harmadik helyért járó pénzjutalmat, ami összesen 31,3 millió forintot jelent. Kovács Richárd sérelmezi, hogy nem kapja meg ugyanezt az összeget, és az RTL Klubnak adott nyilatkozatában az igazságosságot hiányolja a szövetség döntésében. A magyar szurkolók közül sokan egyetértenek Kováccsal, és aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy ő is megkapja a harmadik helyért járó jutalmat.