Érdi Mária a 14. helyen zárta a vitorlázó versenyt a Párizsi Olimpián, Vadnai Jonatán éremfutamba jutott

Érdi Mária, a világ- és Európa-bajnok vitorlázó, aki az ILCA 6 osztályban versenyzett, nem jutott be az éremfutamba a gyenge szél miatt. A versenyző a 14. helyen végzett összesítésben, és mivel csak a legjobb tíz jutott tovább az éremfutamba, így Érdi számára véget ért a verseny.

A Párizsi Olimpián az utolsó futamot először félbeszakították, majd végül az időjárási körülmények miatt törölték. Érdi Mária a verseny elején gyengén szerepelt egy visszatérő hátsérülés miatt, de a vasárnapi és hétfői, 8. és 9. futamokon győzelmeket aratva feljött a 14. helyre. Azonban az utolsó futam törlése miatt nem tudott továbbjutni az éremfutamba, ahol négy versenytársát kellett volna megelőznie a továbbjutáshoz. Érdi Mária, aki 2023-ban év női sportolója volt Magyarországon, kicsit igazságtalannak érzi, ami az olimpián történt vele, és bár örül a futamgyőzelmeknek, a derékfájdalmak miatt az elmúlt egy hónapban edzeni sem nagyon tudott. A világ- és Európa-bajnok versenyző azt ígéri, folytatja, és Los Angelesben újra megpróbálja.

A férfiak versenyében Vadnai Jonatán történelmet írt azzal, hogy éremfutamba került az ILCA 7-es hajóosztályában. A hétfői versenynapon Érdi Mária a kilencedik futamot megnyerte, az utolsó viszont félbeszakadt szélcsend miatt, majd törölték is teljesen. Vadnai futam nélkül, a korábbi helyezése alapján, összesítésben hatodikként került a keddi éremfutamba. „Előzetesen bíztam benne, hogy eljutok idáig és ott lehetek az éremfutamban életem első olimpiáján. Már mondtam korábban is, hogy nekem tetszik az a felhajtás, ami körbeveszi itt az indulókat, nem teherként élem meg, hanem inkább feldob és motivál. Tízen megyünk holnap, ezen belül szoros a pontverseny a harmadik és a nyolcadik helyezett között. Megpróbálok a bronzéremért csatázni, veszíteni valóm nincs! Kedden is gyenge szél várható, meglátjuk, kinek hoz majd szerencsét” – nyilatkozta az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán. A magyar versenyző minden idők legjobb magyar eredményét éri el a korábban Lasernek nevezett egyszemélyes hajóosztályban, akárhol is végez az éremfutamban.

A holland Marit Bouwmeester, az olimpiai bajnok, jelentős előnnyel biztosította be az aranyérmet, függetlenül az utolsó futam eredményétől.