A Ruszwurm megmenekült: elnapolták a legendás cukrászda kilakoltatását

Végrehajtók érkezését várták hétfő reggel a 200 éves Ruszwurm cukrászdába, de a bíróság döntése értelmében nem került sor a kilakoltatásra. A cukrászda üzemeltetője, Szamos Miklós és munkatársai így továbbra is a helyükön maradhatnak. Az ingatlan tulajdonjogával kapcsolatos vita áll a háttérben: az üzemeltető szerint az ingatlan az övé, míg az önkormányzat szerint csak bérli azt.

Hiába várták a végrehajtókat hétfőn reggel 7-kor, nem jöttek, így a 200 éves cukrászdában zavartalanul készíthették a süteményeket a 10 órai nyitásra. A kilakoltatás elmaradt, miután a bíróság felfüggesztette az önkormányzat által indított végrehajtási eljárást.

A kerület korábban felmondta a cukrászda bérleti szerződését, mert Szamos Miklós cége évek óta nem fizette a bérleti díjat, már 300 millió forinttal tartozik. V. Naszályi Márta polgármester a Blikkel pár napja még azt közölte, a végrehajtás után pályázatot írnak ki az üzemeltetésre.

Böröcz László, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje szerint azonban a helyzet nem olyan egyszerű. Az üzlethelyiség valóban önkormányzati tulajdon, amit Szamosék vállalkozása csak bérli. A Ruszwurm név használati joga azonban a Szamos családé, így velük kell megállapodni, ha a cukrászda továbbra is ezen a néven működne. Ha egy másik cukrászda nyílna ugyanitt, nem használhatná a brandet, ami a Ruszwurm cukrászda lényegét adja. A cukrászda 200 éve üzemel ugyanitt, ahol Petőfi és Kossuth Lajos kortársai is kávézhattak és süteményezhettek. Ha a Szamos család máshol nyitna Ruszwurm néven cukrászdát, az autentikus helyszín hiánya miatt nem lenne ugyanaz, és ez itt, ebben a formában vált ismertté külföldön is. Vagyis a jövőbeni üzemeltetés kérdése rendkívül kényes, legyen szó akár egy másik cégről, akár az önkormányzat saját kezdeményezéséről.