Új kötelezettségek a járműtulajdonosok számára

Bővül a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) alá eső járművek köre, 2024. július 16-tól az egyes mikromobilitási eszközökre, így bizonyos elektromos rollerekre is ki fog terjedni ez a kötelezettség, figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A 2009. évi LXII. törvény új rendelkezéseinek értelmében, amelyeket 2024. április 30-án hirdettek ki, a gépjárművek nettó tömege és tervezési sebessége határozza meg, hogy szükséges-e a kgfb megkötése. Minden olyan járműre, amely gyorsabban tud menni 25 km/h-nál, meg kell kötni a biztosítást. A közzétett ábra szerint a 25 km/órás sebességet meghaladó rollerekhez már kell biztosítás. Az érintett járművek tulajdonosai, üzemben tartói vagy használói számára egy ábra nyújt tájékoztatást arról, hogy mely eszközökre vonatkozik a biztosítási kötelezettség. Azonban ez az ábra csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a jogszabályokat, így mindenki saját felelősségére köteles ellenőrizni járműve adatait.

A biztosítók jelenleg dolgoznak a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifáikon, és legkésőbb június 8-ig kell összeállítaniuk azokat. Az érintett járműtulajdonosoknak 2024. július 16-tól kell rendelkezniük érvényes kgfb-vel, de a biztosítási díjak mértékét ebben a pillanatban még nem lehet megbecsülni.

A törvény szerint, ha egy gépjárművet nem vettek hatósági nyilvántartásba, tehát nincs rendszáma, a használó is üzemben tartónak minősül. Ezért minden használat előtt alaposan meg kell győződni arról, hogy a jármű rendelkezik-e a szükséges kgfb-vel. Ha nincs és kell, kössön rá biztosítást, vagy ne használja a járművet.