Strucc- és emutartás Magyarországon: Állami támogatások és növekvő piaci érdeklődés

Magyarországon egyre nagyobb az érdeklődés a strucc- és emutartás iránt, amelyet az állami támogatások is ösztönöznek, így a futómadarakból származó különleges termékek piaca folyamatosan bővül.

Az Agrárminisztérium (AM) szombati közleménye szerint a strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra. Farkas Sándor, az AM parlamenti államtitkára a Hajdúnánáson megrendezett Strucc szakmai napon kiemelte, hogy a strucctenyésztésnek van jövője a magyar mezőgazdaságban, mivel a futómadarakból előállítható termékek iránt mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon növekvő érdeklődés mutatkozik.

Az új támogatási ciklusban az állattartással foglalkozó gazdálkodók támogatása kiemelt figyelmet kap. Az "Állattartó telepek fejlesztésének támogatása" című felhívás keretében a támogatási összeg minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forint lehet, míg az "Állattartó telepek megújításának támogatása" című felhívás maximum 200 millió forint támogatást ígér. Ezek a felhívások a strucc- és emutartók számára is nyitottak.

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete a futómadarakat a "tenyésztett vad" kategóriába sorolja, és a levágásukat az egyéb szárazföldi emlősökkel azonos módon engedélyezi. Farkas Sándor szerint ez azért jelentős, mert az uniós szabályozás lehetővé teszi a tenyésztett vad helyszíni levágását, az állatok és a kezelő személyzet védelme érdekében.

Magyarországon a kistermelők is vághatnak és értékesíthetnek strucchozat. Jelenleg 11 vágóhíd és szúrópont van engedélyezve a futómadarak vágására Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, továbbá 6 létesítményben engedélyezett a futómadarak feldolgozása.

: (MTI)