Napelemes vállalkozók milliárdos kára az állami támogatások elmaradása miatt

Száznál is több napelemes vállalkozás több milliárd forintos bevételkiesést szenvedett el, mivel az állam nem fizette ki a támogatási összegeket a házak és lakások energetikai korszerűsítésére kiírt pályázatok után.

Tavaly a magyar állam sajátos rendben hirdetett meg támogatási pályázatokat, amelyek során a tulajdonosok pályázhattak, de a támogatást közvetlenül a munkákat végző vállalkozóknak kellett volna megkapniuk. Azonban a rendszer adminisztrációs terhei a lakástulajdonosokra hárultak, akik a rendszer átadása után már nem voltak motiváltak a szükséges dokumentumok feltöltésére.

Az RTL Híradójában Schronk Attila, az Ablak-Bazár Kft. vezetője számolt be arról, hogy a munkálatok elvégzése ellenére nem kapta meg a 9 millió forintos, a munka ellenértékének hatvan százalékát kitevő összeget.

A tavalyi pályázatok keretében napelemek telepítésére három millió, hőszivattyúra és ablakcserére további 11 millió forint támogatást lehetett nyerni. Schronk Attila által létrehozott Facebook-csoportban már több száz károsult vállalkozó gyűlt össze, akiknek a magyar állam összesen 3968 millió forinttal tartozik 1249 elvégzett munka után.

Az építési minisztérium a késedelmeket informatikai átállással és a hirtelen felgyűlt pályázókkal magyarázta, amikor Schronk érdeklődött a késedelem okáról. Az Építési Minisztérium türelmet kért a vállalkozóktól, akik hónapok óta várják a kifizetéseket, és sokuk csak az előleget kapta meg a munkájukért.

Szolnoki Balázs Ádám, a Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke szerint a probléma gyökere, hogy a háztulajdonosokat, akiknek nincs határidejük, már nem érdekli a dokumentációk benyújtása a rendszerek telepítése után. Ez a helyzet nemcsak nonszensz, de a piaci versenyt is aláássa, hiszen számos vállalkozás kerülhet emiatt nehéz helyzetbe. A Magyar Napelem Iparági Egyesület szerint rendszerszintű problémáról van szó.

Az RTL megkereste az energiaügyi minisztériumot a probléma megoldása érdekében, de választ nem kaptak. Az Építési Minisztériumot is hiába kereste a Híradó.