Új-Zéland szigorítja bevándorlási szabályait és új turisztikai látványosságot vezet be

Az új-zélandi kormány bejelentette, hogy azonnali hatállyal módosítja a bevándorlási vízumprogramját, hogy elsősorban a magasan képzett munkaerőt vonzza az országba.

Az új-zélandi bevándorlásügyi miniszter, Erica Stanford vasárnapi közleményében kiemelte, hogy a kormány célja, hogy a magasan képzett munkaerő, mint például a középiskolai tanárok, akikből hiány van az országban, könnyebben telepedhessen le Új-Zélandon.

Stanford hozzátette, hogy a kormány szeretné biztosítani, hogy az új-zélandi állampolgárok előnyt élvezzenek azokban a munkakörökben, ahol nincs munkaerőhiány.

A tervezett változtatások között szerepel az angol nyelvtudás kötelezővé tétele az alacsony képzettséget igénylő munkakörökben is, ami lehetővé tenné a munkavállalók számára, hogy tisztában legyenek a jogaikkal és panaszt tegyenek esetleges visszaélések ellen.

Az intézkedések hátterében a bevándorlók számának jelentős növekedése áll, hiszen tavaly körülbelül 173 ezer ember érkezett Új-Zélandra, ami majdnem rekordnak számít.

A 5,1 milliós lakosságú Új-Zélandon a koronavírus-járvány végeztével jelentősen megnőtt a bevándorlók száma.

Ezzel párhuzamosan Új-Zéland turisztikai vonzerejét is növeli egy új kalandparki attrakcióval. Az új-zélandi Velocity Valley Adrenaline Parkban üzembe helyeztek egy újfajta bungee jumpingot, az úgynevezett Vertigót, amely a kötél nélküli ugrás változata. Egy videóban egy nő látható, ahogy 43 méter magasról leveti magát a mélybe, sűrű sikoltozások közepette, egy hatalmas zöld hálóra érkezve. Az ugrást „életed leghosszabb négy másodperce”-ként hirdetik, és 10 év alatti gyerekek számára nem elérhető, az ugrók súlyának pedig 45-110 kilogramm között kell lennie.