Mianmari juntát vádolják több mint harminc civil lemészárlásával

Ellenzékiek szerint a mészárlás egy buddhista kolostorban történt. A mianmari árnyékkormány vasárnap vádolta meg a katonai juntát 30 civil kivégzésével a Szagaing körzetben.

A mianmari ellenzékiekből álló, külföldön működő árnyékkormány szerint a katonai junta az előző napon, vagyis szombaton hajtotta végre a civilek kivégzését a harcok sújtotta északnyugati Szagaing körzetben. Az ellenzékiek információi alapján a hadsereg többek között drónokat is bevetett a körzet lakott területei ellen, és a támadások elől egy közeli buddhista kolostorba menekülő civileket ölték meg.

A juntát támogató hadsereg pénteken támadta meg Mjinmu települést, amely szintén Szagaing körzetben található, és ebben a támadásban legalább 32 embert lőttek agyon. A múlt héten pedig egy légicsapás során 16 ember vesztette életét egy közép-mianmari buddhista kolostorban.

Mianmarban 2021. február 1-jén a katonai vezetés vette át a hatalmat, és azóta gyakorlatilag polgárháborús állapotok uralkodnak. A hadsereg és különböző fegyveres lázadószervezetek, köztük több etnikai csoport, állnak szemben egymással. A demokráciapárti politikusok külföldre menekültek, és több lázadószervezettel szövetségben árnyékkormányt hoztak létre.