Egyre nagyobb a zűr Harry herceg vízuma körül

A királyi sarj vízumához fűződő perpatvarba már az Egyesült Államok brit nagykövete is belekeveredett. A The Heritage Foundation szervezet minden eszközzel azon dolgozik, hogy a herceg nyilvántartási adatait közzétegyék, de ez nem valószínű, hogy meg fog történni.

Harry herceg hivatalos feladatairól lemondva még 2020-ban költözött az Egyesült Államokba nejével, Meghan Markle-lel, ahol jelenleg vízummal tartózkodhat. A vízum igénylésekor fel kellett tüntetnie, hogy korábban fogyasztott-e kábítószert, amiről a memoárjában és a netflixes sorozatukban is beszámolt. Amennyiben ez nem történt meg, a vízumot érvényteleníthetik, hiszen az ország törvényei értelmében azokat az állampolgárokat, akik beismerik az illegális kábítószer-használatot, vagy ezzel kapcsolatos bűncselekmények miatt ítélték el őket korábban, kitilthatják az országból.

A bevándorlási folyamat magában foglalhat vér- és vizeletvizsgálatot, mellkasröntgent, illetve egy beszélgetésen is részt kell vennie annak megerősítésére, hogy jelenleg nem fogyaszt kábítószert. A The Heritage Foundation szervezet pert indított a Belbiztonsági Minisztérium ellen, hogy a bevándorlási hatóságok ne részesítsék különleges bánásmódban Harry herceget, és a szervezet az erről szóló dokumentumok kiadását kérte. A kérelmet első körben elutasították, majd a szervezet keresetet nyújtott be, amit a bíróság szintén elutasított.

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, hogy ő nem védené meg a herceget, aki állítása szerint elárulta II. Erzsébet királynőt, és ha rajta múlna, magára maradna. Jane Hartley, az Egyesült Államok brit nagykövete viszont azt nyilatkozta, hogy a herceget addig nem fogják deportálni az Államokból, amíg Biden az elnök.

A The Heritage Foundation szerint Hartley kijelentései aláásták a Biden-kormány álláspontját, miszerint a dokumentumokat titokban kell tartani, és felfedték a herceg bevándorlási státuszát is. Az amerikai kormány elutasította, hogy a Harry herceg amerikai vízumával kapcsolatos nyilvántartást nyilvánosságra hozzák, mondván, Hartley csak Trump korábbi megjegyzéseire reagált.

Harry herceg az önéletrajzi könyvében több ponton is felidézte a kábítószerekkel kapcsolatos élményeit. Említést tett arról, hogy Eton diákjaként rendszeresen kannabiszt szívott, illetve kokaint is fogyasztott. A herceg szerint a pszichedelikus szerek segítettek neki az édesanyja, Diana hercegné halála miatt érzett gyásszal és traumával megküzdeni. Megosztotta tapasztalatait Máté Gábor magyar terapeutával is, kifejtve, hogy a marihuána segített neki traumái feldolgozásában, míg a kokainfogyasztásnak inkább szociális oka volt.