Hatalmas lángokkal ég egy téglagyár Oroszországban

Kigyulladt egy téglagyár az oroszországi Szmolenszk városában hétfőn este, a tűz oltásában legalább 50 tűzoltó vesz részt, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés.

Hétfő este hatalmas tűz ütött ki egy téglagyárban az oroszországi Szmolenszk városában. A helyi hírügynökség jelentése szerint a lángok egy 1500 négyzetméteres területen csaptak fel.

A szmolenszki régió vészhelyzeti minisztériuma szerint a tűz a gyár egyik téglagyártó műhelyében keletkezett. Az oltási munkálatokban jelenleg 50 tűzoltó és 14 jármű vesz részt.

A hatóságok még nem számoltak be személyi sérülésekről, és a tűz keletkezésének pontos okát még vizsgálják. Az eseményekkel párhuzamosan egy másik, figyelemre méltó fejlemény is történt Oroszországban. Ilja Belosztotszkij, aki gyerekműsorokat vezetett a tévében, és 2022-ben 14 évre ítélték el szexuális erőszak miatt, állami kitüntetést és kegyelmet kapott, miután a fronton kiválóan teljesített az orosz-ukrán háborúban.

Belosztotszkij nem sok időt töltött a börtönben, mert behívták a háborúba, ahol olyan jól teljesített, hogy állami kitüntetéssel jutalmazták. Az orosz törvények szerint ez egyben kegyelmet és a büntetett előélet alóli mentesülést is jelenti számára.

A férfi nem tudja pontosan, miért kapta a kitüntetést, de valószínűsíti, hogy parancsnokának megmentése miatt jutalmazhatták. Azt mondta, ha eltávot kap a frontról, első dolga lesz elmenni a katonai parancsnokságra, és rákérdezni a pontos okra. Barátainak üzenete, hogy örüljenek, ellenfeleinek pedig fogcsikorgatást kíván.

A brit hírszerzés jelentése szerint az orosz hadseregben harcoló csecsen alakulatok jelentős változásokon mentek keresztül. Körülbelül 9000 harcosa van az Ukrajnában tevékenykedő, orosz csecsen alakulatoknak, amelyek 2014 óta harcolnak az országban. 2022 elején újabb csecsen formációk érkeztek Ukrajnába, de súlyos veszteségeket szenvedtek, ezért kivonták őket a frontról, és a közösségi médiában való tevékenységük miatt "Tiktok-harcosokként" csúfolták őket. A Wagner csoport 2023 májusi kivonulása után azonban a csecsen alakulatok ismét visszakerültek a harctérre. A legtöbb csecsen harcos továbbra is másodvonalbeli feladatokat lát el, míg a különleges műveleti egységek vesznek részt a harcokban. Emellett Csecsenföldön orosz katonákat is képeznek, eddig 42 ezer orosz fegyverest készítettek fel a harci cselekményekre, de a kiképzés rövidsége miatt a harcoló alakulatok hatékonysága kérdéses.