A rejtőzködő Apádra ütök eredeti változata

A filmiparban nem számít újdonságnak, hogy régi filmekből készülnek új változatok, de Greg Glienna esete különlegesnek számít, hiszen az ő eredeti filmjét, a Meet The Parents-t Hollywood elvette tőle, és abból készült az Apádra ütök című sikerfilm.

A kilencvenes évek elején Greg Glienna, egy chicagói komikus, barátai és rokonai segítségével készített egy filmet, amely egy vőlegény első látogatását mutatja be a menyasszonya családjánál, ahol a főhős egyre súlyosabb helyzetekbe kerül. A film a helyi közönség körében sikeres volt, majd Hollywood felfigyelt rá, és pár évvel később Glienna már nem rendelkezett a saját filmjének jogával, miközben mások százmilliókat kerestek az ő ötletén.

Az Apádra ütök című film, melyben Ben Stiller és Robert De Niro játszottak, két folytatást is megért, és jelentős bevételt hozott, de nem Glienna számára.

Glienna a The Vase című rövidfilmjéből merítve készítette el a Meet The Parents-t, amelyben egy férfi véletlenül összetör egy értékes vázát a párja családjánál. A film kis költségvetésből, helyi komikusokkal készült, és sötét humorral átitatott komédia lett.

A Meet The Parents csak néhány chicagói moziban került bemutatásra, de jól teljesített. Steven Soderbergh, az amerikai független filmezés egyik ismert alakja is érdeklődött a film iránt, és megkereste Gliennát, hogy nagyobb költségvetésű változatot készítsen belőle. Glienna és Mary Ruth Clarke dolgoztak az új forgatókönyvön, de Soderbergh kiszállt a projektből, és a Universal stúdió úgy döntött, hogy már nincs szükségük Glienna és Clarke szolgálataira.

Glienna ügyvédje hibájából a szerződés nem különböztette meg a filmet és a forgatókönyvet, így Glienna a saját, 1992-es filmjét is eladta. Az Apádra ütök elkészültekor nem forgatókönyvíróként, hanem az alapötletért kapott elismerést. Az eredeti film a Universal tulajdonában maradt, és sosem jelent meg VHS-en, DVD-n vagy streaming szolgáltatásokon.

Glienna szerint az új változat vicces, de túlzásokba esik, és a morbid részeket eltávolították belőle. Az eredeti film a helyzetkomikumra épült, míg az Apádra ütökben a fő vicc az após gyanakvó természetéből fakad.

Glienna az eredeti film producerként kapott részesedést minden vetítés és eladás után, de a folytatásokból már „gyakorlatilag semmit” nem kapott. További filmeket rendezett és forgatókönyveket írt, de ezek nem váltak emlékezetessé. Jelenleg egy horrorfilm forgatókönyvén dolgozik.