Félezer települési nemzetiségi választás maradhat el júniusban

A vasárnap reggeli adatok szerint 572 települési nemzetiségi választás maradhat el június 9-én, ami több, mint az öt évvel ezelőtti 523 elmaradt választás.

A törvény értelmében csak azokon a településeken írható ki nemzetiségi választás, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai alapján legalább 25 fő. Emellett választást kell kiírni azokon a helyeken is, ahol a 2019-es választás óta létrejött települési nemzetiségi önkormányzat van, és a nemzetiséghez tartozók száma eléri a húszat, vagy ahol 2023. december 1-jén nemzetiségi oktatási intézmény működött.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján határozta meg a településeken megválasztható képviselők számát: három képviselőt lehet választani, ha a névjegyzékben száznál kevesebben szerepelnek, és ötöt, ha a névjegyzékben legalább százan vannak. Az NVB március 12-én összesen 2722 települési nemzetiségi választást tűzött ki, de a www.valasztas.hu adatai szerint csak 2150 tartható meg.

A választásokat nem lehet megtartani, ha nem indul elég jelölt, vagy ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben. A legtöbb, 171 települési nemzetiségi választás a német nemzetiségnél marad el, ahol 574 választást tűzött ki az NVB, de csak 403 tartható meg. A roma nemzetiségnél a kitűzött 1283-ból 151-et nem lehet megtartani.

További nemzetiségeknél is jelentős az elmaradó választások száma: a román nemzetiségnél 145-ből 68, az ukránnál 107-ből 55, a szlováknál 164-ből 49, a szerbnél 68-ból 22, a lengyelnél 60-ból 19, a horvátnál 137-ből 18, a bolgárnál 39-ből 6, a görögnél 44-ből 6, a szlovénnél 16-ből 5, a ruszinnál 53-ból 2 választást nem lehet megtartani. Az örmény nemzetiségnél azonban minden, összesen 32 kitűzött választást meg lehet tartani.

Az NVB a területi (vármegyei) nemzetiségi választásokat is kitűzte március 12-én. Területi önkormányzatot csak ott lehet választani, ahol a vármegyében legalább tíz települési, a fővárosban pedig tíz kerületi választást írtak ki. A települési választások elmaradása miatt négy területi nemzetiségi választás is elmarad: a szlovén nemzetiségé Vas vármegyében, a szlováké Győr-Moson-Sopron vármegyében, a románé Bács-Kiskun vármegyében és a lengyelé Pest vármegyében. A 13 országos nemzetiségi választás azonban megtartható.