Japánban is támadnak a medvék

A japán hatóságok fokozott óvatosságra intették az északkeleti országrész lakosságát, miután több medvetámadás is történt, amelyek során két rendőr is megsebesült.

Az Akita és Fukushima prefektúrákban élőket különösen óvatosságra szólították fel, mivel ezen a területen több medvét is észleltek. A két rendőr Akita prefektúrában, Kazuno város közelében szenvedett támadást szombaton, egy eltűnt férfi holttestének az erdőből való kihozatalakor. Az áldozatot, aki bambuszrügyek gyűjtése közben tűnt el, hasított sérülésekkel találták meg, de egyelőre nem állapították meg, hogy medvetámadás okozta-e a halálát. A rendőrök súlyosan megsérültek, de állapotuk nem életveszélyes.

A támadásokra reagálva a hatóságok több erdős területet lezártak, és figyelmeztető táblákat helyeztek ki, amelyek arra intik a lakosságot, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol a medvéket látták. Az akitai prefektúrában a lakosoknak azt javasolták, hogy hordjanak maguknál csengettyűt vagy más zajkeltő eszközt, hogy elkerülhessék a medvékkel való veszélyes találkozást.

A hatóságok a hétvégén helikopterrel és járőrautókkal is igyekeztek felkutatni a lakott területek közelébe merészkedő medvéket. Japánban több ezer ázsiai fekete medve él, és az utóbbi időben egyre több medvetámadás történik, mivel a lakott területek és az állatok természetes élőhelyei közötti határok egyre inkább elmosódnak. A medvék táplálékhoz jutása is nehezebbé vált, ami részben a klímaváltozás következménye lehet.

A medvetámadásokkal kapcsolatos incidensek mellett a japán társadalom egy másik aggasztó jelenségére is fény derült. Japánban évente 68 ezer idős ember hal meg magányosan - közölte a japán rendőrség az első negyedévi elhalálozások elemzése alapján. A rendőrségi adatok szerint 2024 első három hónapjában 21 716 ember hunyt el magára hagyatottan Japán elöregedett társadalmában, közülük 17 034-en – 80 százaléknyian – 65 év felettiek. Az adatokat kivetítve jutottak arra a következtetésre, hogy éves szinten mintegy 68 ezer ember távozhat az élők sorából anélkül, hogy azt bárki valós időben észre venné. Magányos halálesetként Japánban azokat az elhalálozásokat kezelik, amikor úgy hal meg valaki, hogy bárki tanúja lenne a halálának, és csak egy bizonyos idő elteltével találják meg a holttestet. A rendőrség azért kezdte meg az ilyen adatok gyűjtését, hogy a kormány valamiképpen kezelni tudja a magányos elhalálozások, a társadalmi elszigeteltség, a magányosság problémáját.