Friedrich Merz újra a német kereszténydemokraták élén

Újraválasztották Friedrich Merzet a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségére, ahol a voksok majdnem 90 százalékát szerezte meg.

A 68 éves politikus a leadott 972 szavazatból 873 támogató szavazatot kapott, 99 ellenében és 9 tartózkodás mellett. A berlini szövetségi tisztújító kongresszuson Carsten Linnemann is megerősítést nyert a párt főtitkári tisztségében, amelyet 2023 júliusától ügyvivő jelleggel töltött be.

Merz köszönetet mondott a küldötteknek a bizalomért, és kifejezte, hogy örömmel várja a következő két év kihívásait. A politikus szerint ezek kemény évek lesznek, de a CDU a kongresszuson kapott jelentős támogatásnak köszönhetően meg fog birkózni a feladatokkal.

A CDU elnöke beszédében kijelentette, hogy pártja kész a kormányzásba való visszatérésre a következő német szövetségi parlamenti választásokon. Merz szerint a párt új alapprogramjával már a következő év őszére készen áll majd a kormányzati felelősség átvételére, és hozzátette, hogy Németország jobban is tud teljesíteni, de ehhez megfelelő kormányzásra van szükség.

Merz támogatást kapott a kereszténydemokrata tartományi miniszterelnököktől is, köztük Boris Rheintől, a hesseni tartományi kormányfőtől, aki szerint Merz személyes érdeme, hogy a CDU-t ismét talpra állította a 2021-es választási vereség után.

A CDU elnöke a béke és biztonság szavatolását nevezte meg az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb feladatának, és hangsúlyozta, hogy Németországnak többet kell befektetnie a védelembe. Merz szerint a szabadságot komoly fenyegetések érik, amelyekkel szemben határozottan kell fellépni.

Végül Merz kijelentette, hogy a CDU elkeseredett ellenállást fog tanúsítani azokkal a populista pártokkal szemben, amelyek a demokratikus értékeket és a közös Európát elvetik, megvetik és belülről próbálják tönkre tenni. A párt harcot hirdet ezekkel a csoportokkal szemben.

A német politikai élet azonban nem csak a CDU tisztújító kongresszusának eseményeivel van elfoglalva. A közelgő labdarugó Európa-bajnokság kapcsán a Német Vasúti és Közlekedési Szakszervezet (EVG) figyelmeztetett, hogy országos sztrájk béníthatja meg Németország tömegközlekedését, amennyiben nem biztosítják a vasúti alkalmazottak megerősített védelmét a meccsekre tartó járatokon. A szakszervezet szerint a tömegközlekedés dolgozói különösen veszélyben vannak a futballszurkolók túlkapásai miatt, és a Deutsche Bahn 20 százalékos biztonsági személyzet-növelése ellenére további erőfeszítéseket követelnek a védelem megerősítésére. Az EVG felmérése rávilágított, hogy a közlekedési alkalmazottak gyakran szembesülnek verbális vagy fizikai bántalmazással, és sokan közülük frusztráltak a munkaadói tétlenség miatt.

Egy másik jelentős németországi esemény a pénzmosás elleni harc terén zajlott. A hannoveri régióban több postai bankfiókot nyitottak és működtettek bűnözők, hogy több mint 60 millió eurónyi illegális nyereséget rejtsenek el és fizessenek ki. A rendőrség és az ügyészség szerint a házkutatások egy olyan hálózat tagjai ellen irányultak, amely el akarta titkolni az olyan bűncselekményekből származó jelentős bevételek eredetét, mint az unokázós vagy az adathalász csalások. A Deutsche Post partnerfiókjait is kifejezetten erre a célra nyitották meg. A razzia során négy Postbank-fiókot és egy korábbi közjegyzői irodát kutattak át, hat gyanúsítottat letartóztattak, de a rendőri intézkedések befejezése után szabadon engedték őket.