Botrány a Vígszínházban

Székely Csaba, a drámaíró, élesen bírálta Rudolf Pétert, a Vígszínház igazgatóját, és a színház vezetését, amiért visszaléptek a "Kalandfilm – magyar történelmi alámerülés" című darabjától.

Közel egy évvel ezelőtt a Vígszínházhoz tartozó Pesti Színház döntött úgy, hogy nem mutatja be Székely Csaba "Kalandfilm – magyar történelmi alámerülés" című darabját, amely a társadalmi megosztottságról szól. A színház szerint a szövegkönyv nem készült el időben, és a szerző nem teljesítette a kijavítási igényeket. A darabot 2023 őszén tűzték volna műsorra, de a színház elállt a premiertől. Székely Csaba most gyávaságnak nevezte a döntést, és úgy véli, a félelem az oka annak, hogy kevés szókimondó kortárs darab van Magyarországon. A drámaíró szerint Rudolf Péter hazugságokat állított róla egy podcastban, amikor azt mondta, hogy Székely korábban is késlekedett a művei befejezésével. Székely szerint ez nem igaz, és csak a hivatalos levelek kézhezvétele után posztolt a Facebookon az előadás elmaradásáról. A drámaíró a szinhaz.net-nek adott interjúban kifejtette, hogy a félelem és az öncenzúra miatt nyomorítanak meg előadásokat Magyarországon, és hogy a színháznak erkölcsileg helyes dolgokat kellene közvetítenie.

Székely Csaba szerint a művein keresztül szeretné bemutatni a társadalmi folyamatok veszélyességét, és nem tartja politizálásnak a figyelemfelhívást ezekre a problémákra. Elmondása szerint politikai megnyilvánulásai csak negatív következményekkel jártak számára, de nem hajlandó elhallgatni, mert az önmegtagadás lenne. Erdélyiként könnyű lenne alkalmazkodnia, de ő a nehezebb utat választja, hogy felhívja a figyelmet a problémákra. A Blikk szerint Székely Csaba nem tudta magában tartani az ellenérzéseit Rudolf Péterrel és a Vígszínház vezetésével kapcsolatban, és a szinhaz.net-nek adott interjúban kifejtette, hogy szerinte a félelem az egyik oka annak, hogy ilyen kevés szókimondó kortárs darab van ma Magyarországon.

Rudolf Péter egy fizetős podcast részében beszélt arról, hogy milyen színházat szeretne létrehozni, milyen értékekkel, és hogy nem szereti a színházban a direkt politizálást. Székely Csabával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy nem akart ebbe belebonyolódni, mert nagyon snassznak tartja az egész történetet. A Vígszínház igazgatója azt mondta, hogy nem szeretne nyilatkozni az ügyben.