EU költségvetés: 300 milliárd euró fegyverkezésre és az orosz vagyon hozamának felhasználása?

Az Európai Unió vezetői fontolgatják, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásait és a zárolt orosz vagyon hozamát védelmi célokra, például az orosz agresszió elleni fellépésre és Ukrajna támogatására fordítsák.

Az ESM, amely eredetileg a gazdasági válságok kezelésére jött létre, most 422 milliárd eurós mentőalapként szolgálhatna a védelmi ipari beruházások és a katonai képességek fejlesztésének finanszírozására. A Politico információi szerint egyre több kormány látja szükségesnek az EU katonai támogatását, és az ESM átalakítása egy gyors és vonzó megoldás lehetne számukra. Egy alternatív tervként felmerült az alap felhasználása Ukrajna újjáépítésére vagy olcsó hitelek biztosítására olyan országoknak, mint a balti államok, ahol a hitelfelvételi költségek emelkedhetnek.

Az Európai Bizottság szerint mintegy 210 milliárd euró orosz vagyont fagyasztottak be az EU-ban. Olaf Scholz német kancellár szerint ezen vagyon hozamát a jövőben szerte a világon fegyverbeszerzésekre kellene felhasználni Ukrajna számára, és egyetértés van abban, hogy ezen források 90 százalékát ukrán védelmi célokra kellene fordítani. A német kancellár hangsúlyozta, hogy a lőszereket és a fegyvereket nemcsak Európában kell beszerezni, mivel sürgős a gyors szállítás. Az uniós tagállamok már megtették az első lépéseket a vonatkozó jogszabályok elfogadásával, amelyek szabályozzák az orosz központi bank vagyonának őrzéséből fakadó rendkívüli hozamok elkülönített vezetését.

A javaslat részletei még kidolgozás alatt állnak, de a kormányok számára ez elfogadhatóbb lehet, mint más védelmi finanszírozási tervek. Franciaország és a balti államok valószínűleg támogatják a javaslatot, míg más országok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ESM a válságok idején segítséget nyújtó biztosítási alap maradjon.

Az euróövezet 20 pénzügyminiszterének egyetértése szükséges minden változtatáshoz. Az ESM eddig nem volt túl népszerű, például Olaszország bírálta a 2008-as válság után, mivel a kölcsönöket megszorító intézkedésekhez kötötték. Azonban az ESM védelmi eszközzé való átalakítása hadialappá teheti, ami Giorgia Meloni olasz miniszterelnök számára népszerű lehet.

Pierre Gramegna, az ESM vezetője, jelentést fog készíteni az alapról, és a tervek szerint a jövő hónapban megvitatja az euróövezet 20 pénzügyminiszterével a további lépéseket. Az Európai Bizottság is tervezi, hogy a júniusi EU-csúcson bemutat egy védelmi költségekre vonatkozó javaslatlistát. Az Euroclear nemzetközi betéti pénzintézet közlése szerint 2023-ban a büntetőintézkedések nyomán mintegy 4,4 milliárd euró hozam halmozódott fel, amelyet szintén fel lehetne használni a védelmi célokra.