Támadások külföldi diákok ellen Kirgizisztánban

Pénteken Biskekben több száz kirgiz férfi támadt meg olyan épületeket, ahol külföldi diákok élnek, köztük pakisztáni és indiai állampolgárok is. A Deutsche Welle beszámolója szerint a kirgiz kormány rendőröket vezényelt ki az erőszak megfékezésére, míg Pakisztán és India arra szólította fel állampolgárait, hogy maradjanak otthon.

Kirgizisztánban több ezer pakisztáni és indiai tanul vagy dolgozik, és az elmúlt napokban több tömegverekedés is kirobbant, amelyek során több pakisztáni állampolgár is megsérült. A legutóbbi incidens során támadók csoportjai törtek be a külföldi diákok lakásaiba, és a támadásokról készült videókon a diákok szobáinak megrongált belseje és az embereket bántalmazó támadók láthatók.

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője, Mumtaz Baloch szombaton egy internetes bejegyzésben közölte, hogy négy pakisztáni állampolgárt elsősegélyben részesítettek, és egyikük állcsontja is megsérült. Egy május 13-i videó, amelyen állítólag kirgiz és egyiptomi diákok közötti verekedés látható, felkorbácsolta a kedélyeket, és egy kirgiz diák sérülése miatt nőtt az idegenellenes hangulat az országban.

Shebaz Sharif pakisztáni miniszterelnök mélységes aggodalmát fejezte ki a pakisztáni diákok helyzete miatt, és az ország kirgizisztáni nagykövete meglátogatta a kórházban a támadások után kezelés alatt álló pakisztániakat. Pakisztán diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át Kirgizisztánnak az erőszakos cselekmények miatt.

S. Jaishankar indiai külügyminiszter szerint jelenleg nyugodt a helyzet Biskekben, és arra kérte az indiai diákokat, hogy tartsák a kapcsolatot a nagykövetséggel. Nem ismert, hogy indiai állampolgárok is megsérültek-e a tömegverekedésben.

A kirgiz miniszteri kabinet közleményében kijelentette, hogy minden szükséges intézkedést megtettek a biztonság garantálására és a béke fenntartására, és a rendfenntartó erők készen állnak minden közrend elleni kísérlet visszaszorítására. A kirgiz külügyminisztérium egy másik nyilatkozatában azonban a „pakisztáni és külföldi erőket” vádolta a biskeki incidensről szóló hamis hírek terjesztésével.