Influenszerekkel az őrület ellen

A politikai és társadalmi élet számos területén történtek fontos események az elmúlt időszakban, többek között választási kampányok és diplomáciai lépések is zajlottak.

Dobrev Klára és Karácsony Gergely 150 ember előtt üzent Magyar Péternek a baloldali fellegvárban, Salgótarjánban, ahol Karácsony Gergely arról beszélt, hogy nincsenek érdekes családi drámáik, mint másoknak. Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézetnél dolgozó személy, felmondott, hogy a Mi Hazánk Mozgalomnak kampányolhasson, miután kiderült, hogy nem rúgták ki automatikusan az állami állásából, amikor képviselőjelölt lett. Felcsúton egy merész független jelölt is megpróbál helyet szerezni a hagyományosan csak fideszesekből álló képviselő-testületben. Szijjártó Péter, a megafonosoktól kérte az internetes harc fokozását a következő hetekben.

Az Európai Parlament választásán 11 pártlista szerepel majd a szavazólapon, a négy főpolgármester-jelölt pedig Szentkirályi Alexandra, Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner Máté lesznek.

Magyar Péter a lengyel Rzespospolita napilapnak adott interjújában kijelentette, hogy nem akarja börtönbe záratni Orbán Viktort, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségét szeretné visszaadni. Az adatvédelmi hatóság vizsgálhatja, hogy hogyan szivárogtak ki Magyar mentőszolgálati jegyzőkönyvei.

A kommunikációs káoszban a külügyminiszter az MTI-ben kritizálta a hirado.hu-t Hszi Csin-ping magyarországi látogatásáról szóló álhírek terjesztése miatt, míg Halász János egy hónap után ismételten ugyanazt a parlamenti felszólalást mondta el. Az ország egyik legjobb gimnáziumában a magyartanárok is nehézségeket találtak a magyarérettségi feladataiban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) vezetése szerint az egyetem forráshiány miatt alapvető működése is veszélybe került, és költségvetési támogatást kértek a minisztériumtól a csoportos létszámleépítés elkerülése érdekében 2024-ben.

Újranyílnak a magyar–örmény nagykövetségek, és Nagy Márton szerint Magyarország képes lehet meghatározó szereplővé válni az űriparban. Egy biciklis és egy taxis közötti incidens is történt, ahol a taxis kalapácsot lóbálva várta be a biciklist.

Izrael csapást mért Gázára, miután a Hamász vállalta a felelősséget egy halálos rakétatámadásért, és több mint 100 ezer embernek kellene elmenekülnie Rafahból az izraeli támadás elől. Indiában letartóztatták az ellenzék egyik közösségi médiás kampányfőnökét az AI-botrány kapcsán. Oroszország nukleáris hadgyakorlatot készít elő, és közölte, hogy brit katonai létesítmények is célpontokká válhatnak, míg az EU az orosz LNG-szektort is szankcionálhatja, és Ukrajna felszólította a szövetségeseit, hogy ne ismerjék el Putyint legitim államfőnek.

Az Európai Bizottság lezárná a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást. Olaszországban a közmédia dolgozói sztrájkolnak a kormányzati nyomás miatt. Az ausztrál Qantas légitársaság már törölt járatokra is adott el jegyeket. Donald Trump a Gestapóhoz hasonlította a Biden-kormányzatot.