Amerikából terjed, Orbán Viktor harcot hirdetett ellene

A woke-mozgalom és a genderideológia pontosan olyanok, mint régen a kommunizmus és a marxizmus volt – jelentette ki egy évvel ezelőtt Orbán Viktor a 2023-as CPAC Hungary konferencián. "Mi vagyunk a wokebusters" – ez már az idei esemény egyik mottója volt, utalva a Ghostbusters című amerikai filmvígjátékra, vagyis a Szellemirtókra.

A "woke" kifejezést – ha nem is olyan gyakran, mint a migrációt, a genderizmust és az LMBTQ-jelenséget – rendszeresen a veszélyek kategóriájába sorolják a kormányoldalon. Az idei CPAC Hungary konferencián Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója beszédében a "bolsevikból bolsewoke lett" kifejezéssel utalt a "neomarxista társadalmi mérnökösködésre", amely szerinte a rendet, a szabadságot, a biztonságot akarja aláásni.

Rod Dreher, konzervatív amerikai újságíró, író, a Danube Institute vendégkutatója és a Network Project vezetője szerint a "woke" az "ébren lenni" szóból származik, és az amerikaiak a szélsőbaloldali identitáspolitika leírására használják. A szó eredete az amerikai fekete közösségtől származik, és azt jelenti, hogy "légy éber a politikai valóságra". A woke-politika kritikusai már negatív értelemben használják a kifejezést, utalva a radikális intoleranciára, amit a "társadalmi igazságosságnak" neveznek.

Dreher szerint a woke-politika napjainkban azért került előtérbe, mert az Egyesült Államokban meghódította a legtöbb intézményt a "sokszínűség, egyenlőség és befogadás" (DEI) nevében, és a liberalizmus "utódideológiájának" is nevezik. A liberalizmus ugyanis azt tanítja, hogy az embereket nem szabad a bőrszín vagy más felszínes tulajdonságok alapján megítélni, de ez az elmélet mostanra az ellenkezőjére fordult.

A woke-ideológia szerint Dreher véleménye alapján egy totalitárius gondolkodásmód, amely minden vele való egyet nem értést bigottságnak minősít. Az amerikai író szerint a wokeness "politikai vallásként" működik, és olyan, mint egy megosztottságra épülő valláspótlék, amely eltörölni kíván minden kulturális emléket arról, ami előtte volt.

Dreher úgy véli, hogy a wokeness a nyugati uralkodó osztály ideológiája, és Magyarország, mint a Nyugat része, nem menekülhet meg a wokeness elleni harc elől. Az amerikai író szerint a wokeness elől nincs menekvés, és ezért harcolni kell ellene. Dreher elismerte, hogy sok ellenvetése van Donald Trumppal szemben, de ha újra az Egyesült Államokban élne, akkor Trumpra szavazna az őszi elnökválasztáson, mert a wokeness közvetlen, totalitárius fenyegetést jelent a klasszikus liberalizmusra, a képviseleti demokráciára, a keresztény vallásra és az alapvető igazságosságra.

Az amerikai író szerint a wokeness nem a rasszizmus ellen küzdött, hanem inkább a fehérellenes rasszizmust vezette be, és arra törekszik, hogy eltörölje a férfi és a nő fogalmát. A wokeness a határokat akarja megnyitni az európai kultúrák feloldása érdekében, és úgy gondolják, hogy ez tökéletesebb igazságosságot fog teremteni.

Dreher a Danube Institute vendégkutatója Living In Wonder címmel ősszel megjelenő új könyvéről is beszélt, amelyben a történelmi kereszténység szívében lévő misztikus hagyományokra kíván rámutatni. Szerinte a kereszténység, ahogyan ma a Nyugat nagy részén létezik, majdnem halott, haldoklik, a nyugati civilizáció válsága azonban nem oldható meg pusztán politikával.