„Minden szív meghasadt” – A pártfogoltja végzett a cibakházi plébánossal

Cibakházán mind a mai napig fekete betűvel írják szeptember 10-et. 2013-ban ekkor ölték meg a település köztiszteletben álló plébánosát, Szarvas Andrást.

A tragikus esemény óta nem telik el úgy nap a településen, hogy ne gyújtanának mécsest András atya emlékére. Varga Tamás atya találta meg holttestét a plébánia pincéjében, ahol a katolikus pap szinte felismerhetetlen volt a rengeteg vértől, ami beborította. A szoljon.hu-nak adott interjúban Varga Tamás atya kegyetlennek nevezte a történteket, és elmondta, hogy a meggyilkolt plébános még azok körében is szeretett és tisztelt volt, akik nem jártak a templomba. András atya ajtaja mindig nyitva állt azok előtt, akik segítségre szorultak, és bár többször is próbálták elhelyezni máshol, ő mindig maradni akart, mondván, hogy ez egy "nehéz vidék" és nem akarta, hogy utódjának küzdenie kelljen.

András atya jóindulata lett a végzete, amikor befogadta a börtönből nem sokkal azelőtt szabadult W. Renátót. A férfi a szörnyű tett előtt azért ment az atyához, hogy pénzt kérjen tőle, amit meg is kapott, sőt, még éjszakára is befogadta.

A következő napon, az esti mise után Renátó ismét megkereste András atyát, és újra pénzt akart. A plébános azonban ezt már megtagadta, ami után némi veszekedés következett, és Renátó elment. Éjjel azonban visszatért, felverte András atyát álmából, összeverte, fojtogatni kezdte és 14-szer belé döfte kését. Miután a plébános meghalt, a holttestet a pincéhez vitte és lelökte. Ezután elvette a perselypénzt és az atya fehér Suzukijának kulcsát, majd Budapestig ment vele. A rendőrök a magára hagyott kocsit megtalálva jutottak el W. Renátóhoz, aki nem sokkal később be is ismerte a gyilkosságot.

Hegyes Zoltán polgármester a Vasárnapi Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy András atya emléke még mindig él, és ritka a nap, hogy ne égne friss mécses az emlékhelye előtt. A településről rendszeresen járnak át Nógrád faluba, ahol az atyát eltemették, és a tragédia következtében a két község testvértelepülésekké vált.

A polgármester szerint a gyilkosság sokkolta a helyieket, és tehetetlen düh lett úrrá rajtuk. Napokig nem tértek magunkhoz, úgy fogalmazott, hogy akkor minden szív meghasadt és minden kéz ökölbe szorult. Ugyanakkor megnyugvást jelentett számukra, amikor kiderült, hogy a gyilkos nem helybéli.

W. Renátót 2017-ben ítélték el, jogerősen 21 év fegyházbüntetést kapott.