Oltásellenesség Magyarországon: Az első lépések a probléma kezelésére

Magyarországon egyre több gyermekorvost perelnek az oltásellenes szülők, ami aggodalomra ad okot a közegészségügyi szakemberek körében. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke, Kántor Irén a Portfólio-nak nyilatkozva beszélt arról, hogy országos adatgyűjtés indult a gyermekorvosi praxisokban az oltásellenesség mértékének felmérésére.

Az oltásellenes mozgalom tevékenysége miatt már nem csak egyedi esetekről van szó, hanem egyre több orvos kerül jogi támadás alá. A Telex riportja szerint az oltásellenesek a közösségi médiában is aktívak, és az ilyen jogi eljárások miatt a gyermekek védőoltásai halasztódhatnak, ami veszélyezteti a járványügyi biztonságot. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hangsúlyozza, hogy az oltóorvosok a szakma és a jogszabályi kötelezettségek szerint járnak el. Kántor Irén szerint a házi gyermekorvosok nem mérlegelhetnek, hanak a szakmai eljárási rend szerint kell eljárniuk, és a kommunikációt is változtatni kell az egészségértés és a tudatosság növelése érdekében.

A túlsúlyos gyerekek aránya is aggasztóan magas Magyarországon, a World Obesity Federation adatai szerint a 18 év alattiak egyharmada túlsúlyos. Kántor Irén, aki endokrinológus és diabetológus szakvizsgával is rendelkezik, a Portfolio-nak elmondta, hogy a gyermekkori elhízás már fiatalabb életkorban kezdődik, és a szövődmények is korábban jelentkeznek. A HGYE ezért egy obezitás projektet indít, amely hosszú távú motivációt és együttműködést kínál a családoknak az egészségesebb életmód felé.

A házi gyermekorvosi praxisok helyzetéről is szó esett: jelenleg 150 praxis áll betöltetlenül, és a gyermekorvosok átlagéletkora 62 év. A HGYE célja, hogy a fiatalokat megismertesse és megszerettesse az alapellátást, és már létezik gyermekalapellátási rezidensi kvóta a gyermekgyógyászati szakorvosképzésen. A NEAK-finanszírozás nem inflációkövető, de a gyermekalapellátást választó orvosok nem csak az anyagi lehetőségeket, hanem a szakmai perspektívákat is mérlegelik.

Végül a háziorvosi ügyeleti rendszer átszervezéséről és az iskolai igazolások digitalizálásáról is szó esett. Az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) folyamatos egyeztetések zajlanak a gyermekorvosi ügyelet szervezése kapcsán. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta rendszer összekapcsolásával a jövőben a pedagógusok azonnal láthatják, ha egy gyerek betegség miatt hiányzik az iskolából.