Szijjártó Péter a Microsoft vezetőivel és az EU bővítésének fontosságáról tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Microsoft vezetőivel folytatott megbeszélést, ahol a magyar gazdaság újabb dimenzióváltásának szükségességéről beszélt. A miniszter szerint a technológiai színvonal növelése és a kutatás-fejlesztési kapacitások bővítése elengedhetetlen a jövőben.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán keresztül osztotta meg a találkozó hírét, ahol a Microsoft globális vezetőségének több tagjával is találkozott. A miniszter a magyar gazdaság elmúlt 14 évben elért fejlődését emelte ki, és a további növekedés érdekében a digitalizáció gyorsítását, a munkaerő számának növelését és a képzési szint fejlesztését nevezte meg célként.

A megbeszélés során Szijjártó Péter köszönetet mondott a Microsoftnak a magyarországi tevékenységéért, amely több mint száz ember számára biztosít magas szintű munkalehetőséget. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság újabb dimenzióváltásának ideje elérkezett, és ebben a folyamatban a Microsoftot stratégiai partnerként kezeli.

A találkozón áttekintették az Európai Unió versenyképességét érintő kihívásokat is, és egyetértettek abban, hogy az EU versenyképességének fenntartása érdekében számos szabályozási változtatásra van szükség Brüsszelben. Ezen túlmenően, Szijjártó Péter kiemelte az Európai Unió bővítésének fontosságát, különös tekintettel Moldovára, amelynek felkészülése kifejezetten jól halad. A miniszter bejelentette, hogy Magyarország 50 leendő moldovai EU-s szakértőt képez ki az elkövetkezendő hónapokban, és hangsúlyozta, hogy a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja lesz az EU bővítésének felgyorsítása.

Szijjártó Péter szavai szerint a közepes fejlettség csapdájából való kitöréshez növelni kell a technológiai színvonalat és bővíteni a kutatás-fejlesztési kapacitásokat. A miniszter nem részletezte, hogy a kormány az elmúlt évtizedben mennyire foglalkozott az oktatással, de a gazdaság fejlesztésének ezen irányát kiemelte.

Szijjártó Péter a nap folyamán egy másik fontos bejelentést is tett, amely szerint Hszi Csin-ping kínai elnök e heti magyarországi látogatása történelmi jelentőségű, és nagyban hozzájárulhat Magyarország megerősödéséhez, a gazdasági-kereskedelmi viszony fejlesztéséhez, valamint remélhetőleg a béketörekvések sikeréhez is. Amennyiben a csatlakozási tárgyalások valós folyamata nem indul meg a hátralévő másfél hónapban, akkor a magyar elnökség legelején megtartják a tárgyalásokat indító kormányközi konferencia ülését – tudatta Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy a csatlakozni kívánó országok teljesítményét egyenként és egyesével kell bírálni.