A magyarok kedvenc befektetési csatornái

A magyar befektetők a banki értékesítési hálózatokat részesítik előnyben, amikor befektetési alapokba fektetnek be, de ez a trend az egész Európai Unióban megfigyelhető. Az Efama tanulmánya szerint a pénzügyi közvetítők, mint a bankok, pénzügyi tanácsadók, biztosítók, alapkezelők és brókercégek, a legfontosabb forgalmazási csatornát jelentik, ahol az európai lakossági befektetők vagyonuk 80%-át helyezik el.

A bankok kiemelkedő szerepet töltenek be az alapforgalmazásban, Európában 45%, az Európai Unióban pedig 57% a piaci részesedésük. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a brókercégek és pénzügyi tanácsadók dominálnak 70%-os piaci részesedéssel, míg az EU-ban ez a szám csak 27%.

A pénzügyi tanácsadók a második legnépszerűbb csatornát képezik, 14%-os piaci részesedéssel Európában és 18%-os részesedéssel az EU-ban. Olaszországban és az Egyesült Királyságban még erősebb a jelenlétük, 36%-os, illetve 33%-os piaci részesedéssel.

A biztosítók 7%-os piaci részesedéssel követik őket Európában és 9%-os részesedéssel az EU-ban, de Norvégiában, Franciaországban és Szlovéniában jelentősebb szerepet töltenek be, 19%-os, 18%-os és 17%-os piaci részesedéssel.

A nyílt felépítésű alapforgalmazó platformok Európában és az EU-ban egyelőre szerény piaci részesedést birtokolnak, 10%, illetve 8%, de Norvégiában és Svédországban nagyobb a jelenlétük, 24%-os és 19%-os piaci részesedéssel.

A nyugdíjcélú megtakarítások céljából vásárolt befektetési alapok piaci részesedése Európában 7%, de Dániában, Svédországban és Franciaországban jelentősebb, 46%, 43% és 22%.

Magyarországon a bankoknál jegyzik le a befektetési alapokban lévő megtakarítások 75%-át, ami a középmezőnybe helyezi az országot. Romániában, Portugáliában és Belgiumban a banki forgalmazás aránya meghaladja a 90%-ot.

Az elmúlt időszakban Magyarországon csökkent a befektetési alapok kezelt vagyona, közel 6 milliárd forinttal, és 2022 áprilisa óta először a kötvényalapoknál a tőkekivonás meghaladta a pénzbeáramlást.