A vad áfonya óvja az elmét

A vad áfonya napi fogyasztása segíthet visszafordítani az idősek kognitív hanyatlását, egy új tanulmány szerint, amely a gyümölcs agyra gyakorolt jótékony hatásait vizsgálta.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az idős amerikaiak, akik már kognitív problémákat tapasztaltak, jelentős javulást értek el a gyümölcs rendszeres fogyasztásával. Eredményeik szerint az áfonya fogyasztók agyi egészsége megközelítette azokét, akiknél nem volt kimutatható kognitív hanyatlás.

Jelenleg nincs gyógymód a demencia és hasonló állapotok kezelésére, és a betegség előrehaladását lassító megbízható kezelés sem ismert. Az áfonya, mint szuperélelmiszer, antioxidáns tulajdonságai és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetétele révén, hozzájárulhat az agy egészségének megőrzéséhez, valamint a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentéséhez.

A Nutritional Neuroscience szaklapban 2022 szeptemberében publikált kutatás során 86, 65 és 80 év közötti idős felnőttek adatait elemezték, akik kognitív problémákról számoltak be. Egy kontrollcsoportot is létrehoztak, akik nem tapasztaltak agyi problémákat. A résztvevők vagy vad áfonyaport, vagy placebót kaptak, és étrendjükbe keverték.

Dr. Carol Cheatham, a kutatás vezetője, kifejtette, hogy a Maine államból származó vad áfonyát használták a vizsgálatban, mivel a bogyókban található fitokemikáliák különösen gazdagok azokban a vegyi anyagokban, amelyek előnyösen hatnak az emberi agyra. Dr. Mary Ann Lila, a tanulmány egyik szerzője hozzátette, hogy a vad áfonyában lévő fitokemikáliák fontosak az agy egészségének megőrzésében.

Hat hónap elteltével a kutatók újra megvizsgálták a résztvevők kognitív egészségét, és megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztották az áfonyát, a mentális feldolgozási sebességük jelentősen javult. A javulás mértéke olyan volt, hogy a feldolgozási sebességük megfelelt a kontrollcsoportéval, akiknél nem volt kognitív hanyatlás. A feldolgozási sebesség javulása az agy általános egészségének javulását jelzi.

A tanulmány szerint nem csak a vad áfonya, hanem más bogyós gyümölcsök, mint a lila szőlő vagy a szeder is segíthetnek a kognitív egészség megőrzésében. A kutatók azt javasolják, hogy az emberek naponta keverjenek bogyós gyümölcsöket az étrendjükbe, még kis adagokban is. Dr. Carol Cheatham, a tanulmány vezető szerzője, például naponta két csésze áfonyát kever a reggeli turmixába. A vad áfonya fogyasztásának nem ismertek mellékhatásai.