Berobbant az eperszezon Magyarországon

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén bőséges gyümölcstermés várható Magyarországon, ahol már egyszerre kapható a fóliás és a szabadföldi eper, valamint a külföldi gyümölcsök is. Az árakat a román, ukrán és szerb eper nagyobb mennyiségű jelenléte is csökkenti a hazai piacon.

Az RTL beszámolója szerint a természet két héttel előrébb jár, ami rengeteg termést eredményezett, így az eper ára is kedvező. A miskolci piacon a nagyszemű eper kilója 3200, a kisebbeké 2500 forintba került, és a kínálat gyorsan elfogyott. A vásárlók általában elfogadhatónak találták az árakat, annak ellenére, hogy a miskolci árak magasabbak az országos átlagnál.

Az egyik miskolci árus szerint az árak emelkedése az eső miatt volt, mivel a gazdák nem tudták szedni a gyümölcsöt, de a fóliás eper mellett most már inkább a szabadföldi kerül előtérbe. Szombathelyen egy "szedd magad" akció keretében 1500 forintért lehetett kilónként epret szerezni, ami már olyan ár, hogy sokan a lekvárkészítésre is gondolnak. Az ilyen akciók nemcsak az árak miatt népszerűek, hanem mert kellemes szabadidős tevékenységként is szolgálnak.

Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a külföldi termés, különösen a román, ukrán és szerb eper, intenzívebb jelenléte az árakra nyomást gyakorol, ami a termelők számára nem előnyös, viszont a fogyasztóknak kedvező hatású.

A nyárias időjárásnak köszönhetően már cseresznye is kapható a piacon, és a barack is hetekkel korábban érkezhet. Az ország egyes részein lényegesen nagyobb termést várnak, mint a tavalyi évben, így idén bőven lesz hazai gyümölcs, de az árak alakulása a következő hetekben válik majd világossá.